Header image
«
»
  • Finové si odvetu vychutnali, vyhráli 4:1

    23.04.2016 | Jiří Liebreich
    Finové si odvetu vychutnali, vyhráli 4:1

Český národní tým prohrál sobotní odvetu ve Finsku jasným poměrem 1:4. Na úvodní trefu Juuso Hietanena ještě dokázal odpovědět Jiří Sekáč, pak už se ale prosazovali jen domácí. Seveřané byli důraznější v osobních soubojích a vytvářeli si více nebezpečných střeleckých pozic.

Finsko
Kouvolan jäähalli, Kouvola (FIN)
23.04.2016
14:00
4:1
(0:0, 3:1, 1:0)
Česko
Branky a nahrávky: 22. Hietanen (Granlund), 32. Granlund (Rantanen), 38. Jaakola (Granlund), 45. Kivistö – 35. Sekáč (Zámorský). Rozhodčí: Mikael Sjögvist, Andreas Harnebring (oba SWE) – Iikka Kiilunen, Pasi Nieminen (oba FIN). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5 123. Střely na branku: 23:15. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Finsko: Koskinen (Metsola) – Jaakola (A), Hietanen, Salmela, Kivistö, Ahonen, Virtanen, Melart, Lehtonen – Komarov (A), Granlund, Rantanen – Erkinjuntti, Koskiranta, Jormakka – J. Sallinen, T. Sallinen (C), Hartikainen – Filppula, Malinen, Wärn – Sa

Česko: Francouz (Machovský) – Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný (A), Zámorský, Kolář, Doudera, Voráček – Jarůšek, Červenka (C), Kubalík – Kašpar, Koukal (A), Zaťovič – Sekáč, Urban, Holík – Gulaš, Kousal, T. Zohorna. – Vincour

První třetina nabídla vyrovnanou podívanou. Že domácí Finové rozhodně netouží po druhé domácí prohře v řadě, potvrdil v půlce třetiny Teemu Hartikainen. Ten se pustil do pěstní šarvátky s Tomášem Voráčkem. Seveřané se sice dokázali držet v útočném pásmu, velké šance ale ne a ne přijít.

Výběr Vladimíra Vůjtka naopak hrozil z rychlých brejků. Leč ani Zohorna, ani chvíli po něm Červenka ve slibných pozicích neuspěli. Největší gólovou šanci měl v úvodní dvacetiminutovce na holi miláček místních fans Leo Komarov. Ten zakončoval v předbrankovém prostoru během přesilovky 5 na 3, Pavla Francouze ale v samém závěru třetiny nepřekonal.

Tým Suomi si přenesl dvojnásobnou přesilovku do začátku druhé třetiny a v ní byl úspěšný. Na levý kruh dostal ideální přihrávku Juuso Hietanen, který vymetl horní růžek branky jinak vynikajícího Pavla Francouze. Češi ovšem zmatkovat nezačali, naopak. Po chvíli dokázali srovnat. Ve středním pásmu dostal ideální přihrávku rozjetý Jiří Sekáč, který se tak mohl snadno prosmýknout rozestoupenou finskou obranou. Soupeřova brankáře pak překonal chladnokrevnou střelou na vyrážečku.

Po Sekáčově vyrovnání domácí zvýšili tlak a i podruhé v utkání šli do vedení. Vynikající přihrávku dostal na mezikruží od Mikka Rantanena Markus Granlund, který z voleje trefil levý horní roh branky. Domácí tak vedli v polovině zápasu 2:1. Necelé tři minuty před koncem prostřední třetiny mohli Češi srovnat v přesilovce, udeřilo ale znovu na druhé straně. Ve vlastním oslabení prostřelil Francouze krátce po buly z levého kruhu Topi Jaakola.

Naděje českého týmu na rychlé zdramatizování zápasu vzaly rychle za své. Už v páté minutě třetí třetiny překonal Francouze tvrdou ranou od modré Tommi Kivistö. Na jeho zářez se pokusil vzápětí zareagovat Dominik Kubalík, z levého kruhu ale střelou tahem minul vzdálenější tyč. V polovině třetí třetiny mohl v přesilovce snížit Petr Koukal, při dorážce do odkryté brány ale netrefil skákající puk.

Během poslední pětiminutovky si Češi vytvořili solidní tlak, při kterém se ocitl sám před Koskinenem Kubalík. V obrovské šanci ale urostlého gólmana nepřekonal.