Header image
«
»
  • Fantazie! Češi zdolali domácí Finy a zahrají si o celkový triumf na turnaji

    05.11.2016 | Lukáš Jasoněk
    Fantazie! Češi zdolali domácí Finy a zahrají si o celkový triumf na turnaji

Helsinki - Také druhý díl Karjala Cupu čeští reprezentanti zvládli, v hlavním dějišti turnaje přestříleli výběr pořádající země v poměru 5:3. O vítězství Jandačových svěřenců rozhodla druhá perioda, v níž Češi třemi góly v řadě dokonali obrat. Hokejisté Finska sice dokázali dvakrát snížit na rozdíl jediné branky, ale poslední slovo patřilo hráčům České republiky, kteří si v neděli zahrají o celkové prvenství.

Finsko
Hartwall Arena
05.11.2016
16:30
3:5
(0:0, 1:3, 2:2)
Česko
Branky a nahrávky: 22. Savinainen (Jormakka), 44. Kemppainen (Lajunen, I. Filppula), 50. Lajunen (Melart, I. Filppula) – 26. P. Holík (Jeřábek, T. Zohorna), 31. Polášek (Radil, Jeřábek), 34. Rutta (D. Kubalík, Radil), 48. Jeřábek, 60. Radil (D. Kubalík, Horák). Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring – Sormunen, Neva. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 9762. Střely na branku: 22:32. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5.

Finsko: Säteri – Virtanen, Hietanen, Elorinne, Ohtamaa, Melart, Lajunen, Kivistö, Kukkonen (C) – Joensuu, Koskiranta, Salminen – Savinainen, I. Filppula, Jormakka – Pyörälä, Kemppainen, M. Aaltonen – Pihlström, Sallinen, Kuusela.

Česko: Hrubec – Polášek, Jeřábek (C), R. Šimek, M. Doudera, Dietz, Rutta, T. Pavelka – D. Kubalík, Horák, Radil – M. Kvapil, Filippi, Jarůšek – T. Zohorna, R. Hanzl, P. Holík – Lenc, Bulíř, Hyka – Kämpf.

Po necelých čtyřech minutách od úvodního vhazování získali Finové možnost přesilové hry, během které české defenzivu pořádně zazlobili a Hrubec musel předvést několik kvalitích zákroků, při nichž se v brankovišti pořádně zapotil. Za zmínku stojí například štiplavá střela Kuusely od modré čáry. I po vypršení finské přesilovky musel Hrubec řešit mnoho nepříjemných momentů. Nebezpečný byl zejména Aaltonenův pokus z předbrankového prostoru, který orazítkoval pravou konstrukci brány. Poté si hru v početní výhodě vyzkoušeli také Češi, ale jejich přesilovka rozhodně nepatřila mezi povedené. Naopak v ní hrozili domácí. Kemppainen sebral volný kotouč a střelou z úhlu prověřil Hrubce, který byl u své tyče připraven.

Bezprostředně po uplynutí přesilové hry se v pravém kruhu pro vhazování dostal odražený kotouč na čepel Holíkovy hole, už ležící Säteri ale všechny skuliny ucpal. Také další šance patřila výběru kouče Jandače. Český tým po špatné rozehrávce soupeře ve střední zóně ukořistili kotouč a rázem se dostal do přečíslení. Při této akci se zodpovědnosti chopil Doudera, ale jeden z obětavých beků mu v zakončení zabránil pádem pod nohy. V závěru úvodní dvacetmimutovky se v ideální palebné pozici objevil Filippi, neměl ale dostatečně přesně seřízena mířidla, a z mezikruží tak finského gólmana k zákroku nedonutil.

Prvního gólu se publikum dočkalo až po změně stran. Jormakka vjel odhodlaně do pásma, za modrou čárou předal touš Veli-Mattimu Savinainenovi a ten otevřel gólový účet svižnou ranou k pravé tyči. V tu chvíli bylo v Hartwall Areně pořádně veselo. Radost finských fanoušků ale jen o několik minut později zmrazil Petr Holík, který si výborně nabruslil k tyči, kde se stal adresátem Jeřábkovy přihrávky a nikým neobsazený neměl problém trefit odkrytý kout brány. Českému mužstvu však vyrovnávací branka nestačil a stále více se tlačilo do dobrých střeleckých příležitostí. V nich se během krátkého časového sledu objevili Rutta, Holík a Zohorna, ale ani jeden z jmenovaných domácího brankáře nepřekonal. Finové byli nuceni faulovat, přesto při vlastním oslabení českým zadákům ujel Pihlström, jenomže si vylámal všechny zuby na skvělém Hrubcovi. Pravidlo "nedáš - dostaneš" se poté předvedlo v celé své "kráse". Po promarněné šanci finského forwarda se totiž hra rychle obrátila, na modré čáře zpracoval puk Adam Polášek a pohotovým pokusem prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Obrat byl tedy dokonán, nicméně tím hlad českých reprezentantů po gólech neskončil. Na trefu svého kolegy totiž zanedlouho navázal Jan Rutta, jenž po Kubalíkově precizní nabídce z rohu kluziště vymetl pravý růžek Säteriho pokladnice. Svěřenci trenéra Marjmäkiho se s dvougólovým mankem nehodlali smířit tento deficit se pokusili co nejrychleji snížit. Hned dvojice finských hokejistů chtěla zamést kotouč pod Hrubcův beton, ten ovšem zůstal pevně přikován k ledu. Na konci prostřední části domácí hráli přesilovku, pohnout se skóre však nedokázali.

Ve třetí periodě se při signalizované výhodě po pravé straně kluziště probil do šance Koskiranta a jeho nebezpečný pokus Hrubec vytěsnil jen s notnou dávkou štěstí. Už v následném oslabení však strážce české svatyně štěstěna opustila, pumelice Joonase Kemppainena propadla za jeho záda a dezorientovaný gólman si kus černé pryže nešťastně srazil betonem za brankovou čáru. Seveřané se tak díky kontaktnímu gólu vrátili zpátky do utkání, ale tomu velmi rychle učinil přítrž Jakub Jeřábek, po jehož křižné střele puk s přispěním teče obránce zaplul až do sítě.

Dvougólové vedení vydrželo Jandačově družině pouze devadesát vteřin, po tomto časovém úseku totiž na modré napřáhl Ville Lajunen a jeho dělová rána napnula síť také na opačné straně ledové plochy. Finové pokračovali v úsilí po vyrovnávacím gólu, jako blesk z čistého nebe se před Hrubcem objevil Jormakka a už zvedal ruce nad hlavu, ale skvělý český gólman mu radost z branky překazil. Vyrovnání měl na hokejce také Aaltonen, po jehož nebezpečné teči puk vyprášil Hrubcovy betony. Čas kvapil neúprosně vpřed a finské ekipě už nezbývalo nic jiného, než odvolat brankáře. A právě absence Säteriho mezi třemi tyčemi využil Lukáš Radil, jenž měl volnou cestu na to, aby minutu a jednu vteřinu před závěrečnou sirénou dopravil kotouč na místo jeho určení.