Header image
«
»
  • Češi v přímém souboji o vítězství v turnaji nestačili na Rusko a skončí druzí

    06.11.2016 | Lukáš Jasoněk
    Češi v přímém souboji o vítězství v turnaji nestačili na Rusko a skončí druzí

Helsinki - Skvělý vstup českého týmu do turnaje vyvrcholil bitvou s Ruskem o celkové prvenství, kterého se národní tým mohl dočkat teprve podruhé v historii. Přestože si Jandačova družina připsala v duelu více střel, těžko si vytvářela větší šance a nakonec vyšla gólově naprázdno. Naopak tři branky sama inkasovala a na Karjale obsadila konečnou druhou pozici.

Česko
Hartwall Arena
06.11.2016
12:30
0:3
(0:0, 0:2, 0:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 26. Tkačjov (Sannikov), 38. N. Gusev (Prochorkin, Antipin), 50. Bereglazov (N. Gusev). Rozhodčí: Salonen, Kaukokari - Nieminen, Heinonen (všichni Finsko). Vyloučení: 4:3, navíc Jeřábek (CZE) 10 min. nesp. chování. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2656. Střely na branku: 32:23. Průběh utkání: 0:3.

Česko: Furch – Polášek, Jeřábek (C), Pavelka, Šimek, Dietz, Rutta, Doudera – Kubalík, Horák, Radil – M. Kvapil, Filippi, Kämpf – Zohorna, Hanzl, Holík – Lenc, Bulíř, Hyka – Jarůšek

Rusko: Sorokin – Antipin, Ožiganov, Bereglazov, Mironov (C), Zub, Rafikov, Ljubuškin – Gusev, Prochorkin, Barabanov – Golyšev, Světlakov, Ničuškin – Šumakov, Tkačjov, Sannikov – Leščenko, Kraskovskij, Korškov.

První střeleckou příležitost si vytvořili Rusové, z pravého kruhu pro vhazování prověřil Furchovu připravenost Ožiganov. Rušno bylo také na opačné straně kluziště, kde Jarůšek adresoval kotouč do předbrankového prostoru, nicméně dojíždějícímu Radilovi a následně ani Horákovi se nepovedlo zamést touš pod Sorokina.

Hra se na začátku utkání přelévala ze strany na stranu a po nabídce zpoza brány napřáhl ke střele Světlakov, jehož pokus mířil do výstroje českého brankáře. Ten měl o několik minut později obrovské starosti, když na něj v samostatném úniku upaloval Leščenko. Furch ovšem zachoval chladnou hlavu a proti pokusu ruského forwarda vytáhl důležitý zákrok betonem. Stejný hráč mohl tři minuty před koncem úvodní části složit reparát, když českým zadákům opět ukázal svá záda, další tutovce však selhal, jelikož z bezprostřední blízkosti trestuhodně minul prostor mezi třemi tyčemi.

Také na začátku prostředního dějství si Rusové vypracovali velikánskou šanci. Na modré čáře převzal kontrolu nad pukem Barabanov a poté zcela sám postupoval na Furcha, který bekhendovou kličku svého protivníka výtečně přečetl. Čeští reprezentanti o chvíli později získali výhodu přesilové hry, ale místo jejího využití inkasovali. Přečíslení dvou hráčů na jediného beka zakončil střelou pod horní tyč Vladimir Tkačjov a na střídačce sborné bylo veselo.

Hokejisté České republiky se s nepříznivým stavem v žádném případě nehodlali smířit, prostřednictvím Lence vyprášili Sorokinův beton a zanedlouho poté měl Jandačův výběr možnost přesilové hry, jíž ovšem nedokázal zužitkovat. Zato ruští hráči se v té své předvedli dokonale. Prochorkinovu ránu strážce české svatyně ještě zlikvidoval, jenomže člen první útočné formace zůstal u kotouče a přihrávkou, která měla oči, našel nikým neobsazeného Nikitu Guseva, proti jehož pohotovému zakončení se Furch nedokázal přesunout včas a podruhé kapituloval.

Úvod třetí tercie byl v režii ruských hokejistů, ti si během krátké chvíle vytvořili hned dvě příležitosti a Furch se musel hodně ohánět, aby puk po střelách Světlakova a Leščenka udržel před brankovou čárou. Český výběr tedy tyto rizikové situace přečkal bez úhony a snahu vrátit ho zpět do duelu projevil Hanzl, který Sorokina vyděsil pumelicí vyprodukovanou mezi oběma kruhy.

Přibližně v polovině závěrečné třetiny využil špatného střídání české ekipy Alexej Bereglazov. V levé části hrací plochy se před ním objevila dálnice volného prostoru a jeho křižná střela napnula síť. Tento gól definitvně srazil české hráče do kolen a ti ve zbytku utkání působili odevzdaným dojmem. Rusové navíc mohli své už tak výrazné vedení ještě navýšit, Rafikov ani Světlakov však se svými střelami neuspěli, což je ale mrzet vůbec nemusí.