Header image
«
»
  • Na závěr Channel One Cupu Češi přehráli Švédy

    18.12.2016 | Filip Kortus
    Na závěr Channel One Cupu Češi přehráli Švédy

Česká reprezentace se na závěr ruského turnaje Euro Hockey Tour zmohla a dokázal přehrát vítěze turnaje Švédy. Češi byli od úvodních minut hladovější po vítězství a zcela zaslouženě si připsali tři body. Tři ze čtyř branek vstřelili obránci, z útočníků zaznamenal premiérovou branku v národním celku David Kämpf.

Česko
VTB Ice Palace, Moskva
18.12.2016
11:00
4:1
(0:0, 2:1, 2:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 22. Polášek (R. Kousal), 35. Kämpf (Radil), 58. Jeřábek (Radil, D. Kubalík), 60. Vitásek (Sobotka) – 32. E. Johansson (Omark, Ryno). Rozhodčí: Buturlin, Gashilov – Sadovnikov, Zakharenko. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Česko: Francouz – T. Pavelka, Jeřábek, Jordán, Rutta, Polášek, Vitásek, Tomáš Dvořák, Pláněk – Sobotka, Kämpf, Radil – D. Kubalík, Horák, R. Kousal – T. Zohorna, R. Hanzl, Lhoták – Říčka, Tomášek, Červený.

Švédsko: Gustafsson – Nygren, Gustafsson, Rundblad, Bertilsson, Aho, Tömmernes, E. Johansson – Norman, Rosén, Brodin - Lindblom, Ryno, Omark – Bergström, Zackrisson, Thuresson – Önerud, Händemark, Klingberg.

Do posledního utkání Channel One Cupu trenér Jandač mírně pozměnil sestavu, na pozici prvního centra se postavil David Kämpf. Branku střežil stejně jako proti Finům Pavel Francouz, černý Petr zbyl na Miroslava Formana. Od úvodních minut byli Češi aktivnější týmem, minimálně co se týče vůle po vítězství. Švédové naopak působili odevzdaným dojmem, třebaže již měli celkový triumf na turnaji v kapse.

Poprvé se švédský brankář Johan Gustafsson musel pořádně ohánět v páté minutě, když dvakrát střílel kapitán českého výběru Vladimír Sobotka. Zejména při prvním pokusu měl na střelu hodně času, ale volné místo za Gustafssonem nenašel. Na druhé straně se k dobré střele odhodlal Rundblad, ale Pavel Francouz od úvodních minut ukazoval, že je jistý. To potvrdil i při dvou pokusech Roberta Rosena, který si přenesl střeleckou nepohodu z duelu s Finy a nadále pálil jednu šanci za druhou. Největší šanci první třetiny měl Carl Klingenberg, když využil špatné rozehrávky Čechů u své střídačce, zapnul na vyšší rychlostní stupeň a napálil puk do tyčky.

Ve druhé třetině se fanoušci v Ledovém paláci dočkali i branek. Česká reprezentace začala velmi dobře, když Adam Polášek tvrdou střelou na teploměr prostřelil Gustafssona – 1:0. Švédové se ihned po inkasované brance dostali do závaru před Francouzem, ale český brankář nakonec našel kotouč jako první. Naopak navýšit vedení mohl David Kämpf, jenže sám před Gustafssonem selhal. Reprezentaci Tre Kronor se podařilo srovnat po polovině zápasu. Omark při brejku dva na jednoho vypálil do tyčky a z dorážky doklepl kotouč za naprosto dezorientovaného Francouze Emil Johansson - 1:1. Češi získali ztracené vedení v 35. minutě. Ve středním pásmu posunul Kousal kotouč na Davida Kämpfa, jenž pádil sám na Gustafssona. Chomutovský útočník zpomalil, podíval se a umístěnou střelou našel skulinku mezi betony švédského brankáře – 2:1.

Do třetí třetiny vstoupili aktivněji Češi, když od úvodu měli mírně navrch. Některé pasáže hry se hrálo výhradně v pásmu seveřanů, Gustafsson byl pod častou palbou. Chytré nahození Vitáska od modré nakonec nezapadlo do švédské sítě, protože Robinu Hanzlovi bylo odpískáno postavení v brankovišti. Postupem času se hra v poslední třetině srovnávala a Švédové se i díky české nedisciplinovanosti dostávali do šancí. Johan Ryno ve výhodné pozici přestřelil, Lindblom tečoval do Francouzova protipohybu těsně vedle. Při hře čtyři na čtyři pálil z pravého kruhu na zadní tyč Daniel Brodin, ale nezamířil přesně. Rozuzlení přišlo dvě a půl minuty před koncem utkání. Střelu po ledě od Jakuba Jeřábka jemně tečoval Erik Gustafsson mezi betony svého brankáře a Češi vedli poprvé v zápase o dvě branky – 3:1. Hokejisté tří korunek ještě zkusili hru bez brankáře, ale ta jim nebyla nic platná. Ba naopak. Do prázdné branky pojistil výhru Čechů Ondřej Vitásek - 4:1.