Header image
«
»
  • Český tým na úvod turnaje nestačil na domácí Švédsko. Rozhodla první třetina

    09.02.2017 | David Panuška
    Český tým na úvod turnaje nestačil na domácí Švédsko. Rozhodla první třetina

G ö t e b o r g - V prvním utkání Švédských her se utkal český celek s hokejisty Tre Kronor. Svěřenci Josefa Jandače a Jaroslava Špačka vstoupili do utkání aktivně, přesto po první třetině prohrávali o tři branky. Stav po prvních dvaceti minutách se pak přenesl do zbytku utkání. Češi nakonec prohráli 2:5, obě branky vstřelil Jan Kovář.

Česko
Scandinavium
09.02.2017
19:15
2:5
(0:3, 1:0, 1:2)
Švédsko
Branky a nahrávky: 26. Jan Kovář, 58. Jan Kovář (Kundrátek) – 5. Everberg (Eriksson Ek, Klingberg), 10. Eriksson Ek, 15. Klingberg (Zackrisson), 53. Klingberg (Borgman), 60. Rosén (Klingberg). Rozhodčí: Pešina – Frodl, Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: 22:19. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Česko: Jakub Kovář (21. Francouz) – Kundrátek, Polášek, R. Šimek, J. Kolář (C), Rutta, Tomáš Dvořák, Vitásek (A), Klok – Radil, Jan Kovář, Vondrka – Kašpar, Kämpf, T. Zohorna (A) – P. Holík, V. Růžička, Birner – Hyka, P. Jelínek,

Švédsko: Fasth – Borgman, Nygren (C), Rosén, Holm, Aho, E. Johansson, Fantenberg – A. Johansson, Ryno, Thuresson – Everberg, Eriksson Ek, Klingberg – Bergström (A), Zackrisson, Gynge – Lundh, Händemark, Brodin.

Čeští hokejisté do utkání vletěli hodně aktivně. Zajímavě zakončoval z levého kruhu David Kämpf, který svým pokusem ovšem mířil mimo tři tyče. Dobrou šanci měl i Vladimír Růžička, ten ale nahazovaný kotouč do předbrankového prostoru nedokázal usměrnit za záda Viktora Fastha. Následovala třetí šance a opět chomutovský hráč v ní. Jan Rutta dostal parádní přihrávku před branku, v tváří tvář Fasthovi ale nezamířil ideálně.

A přišla tak odměna v podobě obdržené branky. Dennis Everberg dostal krásnou přihrávku před branku od Joela Erikssona Eka. Pětadvacetiletý útočník jen tečoval jeho nabídku za záda Jakuba Kováře. Hra Švédska pokračovala přesilovkou. V ní byl nejvíce nebezpečný Joel Eriksson Ek, talentovaný útočník. Jakub Kovář ovšem jeho zakončení po stahovačce ukryl.

Což neplatilo o jeho následném pokusu. Lukáš Radil upadl na pravé straně obranné třetiny a k puku se dostal Joel Eriksson Ek, který ač vystřelil z úhlu, překonal Jakuba Kováře podruhé v utkání. Český tým následně vyrovnal hru a dostal se do nějakých šancí. Žádná nebyla využita a přišla přesilovka Švédska. Carl Klingberg dostal hned v jejím úvodu puk za branku, před kterou si následně najel. Hodně rychlý pohyb zakončil třetím gólem večera.

Trenéři Jandač se Špačkem sáhli po první třetině ke změně na pozici brankáře. Jakuba Kováře v brance vystřídal Pavel Francouz. A týmu to nejspíše dodalo impuls. Jan Kovář po návratu z trestné lavice dostal přihrávku a najel si do pásma. Z levého kruhu vystřelil švihem a Viktor Fasth byl na tento pokus krátký.

Snížit na rozdíl jediné branky mohl po polovině utkání Lukáš Radil, jenž dostal parádní přihrávku od Michala Vondrky. Odchovanec Pardubic mířil k pravé tyčce, kde se ale objevila lapačka Viktora Fastha. Český tým byl nadále sice aktivní, ale vstřelit další branku se mu nepovedlo. Druhá třetina ale byla jasně v režii Čechů.

Třetí třetinu načali aktivněji opět Češi. Do první šance se ale dostali domácí Švédové. Patrick Zackrisson dostal přihrávku za obranu a vydal se do úniku. Pavla Francouze svým bekhendovým pokusem ale nepřekonal. Přišla tak branka, která utnula šance národního týmu. Carl Klingberg se po levé straně prodral až před branku, kde střelou na přední tyč přehodil ruku Pavla Fracnouze.

Český celek se v závěru třetiny dokázal ještě jednou brankou prosadit. Tomáš Kundrátek svou bombou sice branku netrefil, od zadního mantinelu se ale puk dostal mezi kruhy na Jana Kováře, jenž dokázal překonat dezorientovaného Fastha podruhé v utkání. Svěřenci koučů Jandače a Špačka následně hráli powerplay, v posledních sekundách ale inkasovali. Calle Rosén vyhodil puk, který se doklouzal za čáru těsně před vypršení časomíry.