Header image
«
»
  • Český tým přejel Finy 7:1, dvakrát se trefil Lukáš Radil

    11.02.2017 | Jaroslav Svoboda
    Český tým přejel Finy 7:1, dvakrát se trefil Lukáš Radil

Výborné utkání odehráli čeští hokejisté v souboji s Finskem. To přiletělo z Petrohradu v pátek, den před utkání, ještě v osm večer pak potrénovalo v hale Scandinavium. A jakoby na ně padla únava, v první třetině byl náš národní tým jasně lepší a svou střeleckou převahu zúročil i dvěma góly. V dalších fázích zápasu se hra sice vyrovnala, ale gólový koncert Čechů pokračoval. A když Pavel Francouz pochytal i několik obrovských šancí soupeře, tak se nakonec radoval český tým z jasné výhry.

Finsko
místo neznámé
11.02.2017
12:00
1:7
(0:2, 0:2, 1:3)
Česko
Branky a nahrávky: 46. Erkinjuntti (Savinainen, Lehtonen) – 13. Radil (Kämpf, Jan Kovář), 15. Vondrka (Radil, Polášek), 22. Birner (P. Holík), 39. Kašpar (T. Zohorna), 49. Řepík (P. Holík, Rutta), 58. P. Holík (Řepík, Birner), 60. Radil (Jan Kovář). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring - Lundgren, Malmqvist. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1468. Střely na branku: 22:33. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:7.

Finsko: Metsola - Mikkola, Koivisto, Lehtonen, Kousa, Melart, Näkyvä, Kivistö, Järvinen - Haapala, Sallinen, Palola - Savinainen, Manninen, Peltola - Erkinjuntti, Suomela, Nättinen - Kärki, Hintz, Ojamäki.

Česko: Francouz - Šimek, Kundrátek, Dvořák, Rutta, Polášek, Vitásek, Klok, Kolář - Vondrka, Jan Kovář, Radil - Birner, Holík, Řepík - Zohorna, Růžička, Kašpar - Kämpf, Jelínek, Hyka - Lenc.

Do utkání vstoupili aktivněji čeští hokejisté, nicméně do střeleckých pozic se nedostali. Brzo tak musel řešit ošemetné situace Pavel Francouz. Nejprve od modré pokryl Melartův pokus, poté se neohroženě rozjel Roope Hintz, dostal se až před českou branku, ale puk do sítě na začátku sedmé minuty neprotlačil. Své šance si vypracovali i Češi, ale Řepík z úhlu, ani Jan Kovář, který se snažil po dlouhém pobytu na ledě ujet do brejku, na Metsolu nevyzráli. Dočkal se až Lukáš Radil, který po přihrávce Davida Kämpfa zpoza branky bez přípravy skóroval.

Rozhodčí pak v průběhu patnácté minuty signalizovali trest pro Finy, na ten však nedošlo. Lukáš Radil totiž z podobného místa jako v prvním případě vypálil na Metsolu a Michal Vondrka na hranici brankovišti usměrnil puk do sítě. Do konce třetiny pak ještě vedoucí tým tlačil na svého soupeře, ke třetí změně skóre však nedošlo.

Český tým svého rivala v první třetině přeje v poměru 11:4 na střely, ve druhé dvacetiminutovce Finové zvedli hlavu, tedy aspoň v této statistice. Gólově prostřední část dopadla stejně jako ta první. Již ve 22. minutě vyslal zlínský Petr Holík do útoku Michala Birnera a jeho příklep skončil neomylně ve finské brance. Perné chvíle prožil český tým ve 26. minutě při vyloučení Vondrky, kdy ještě zaváhal při rozehrávce Pavel Francouz, vše však stihl ještě napravit.

I nadále pak byli nebezpečnější čeští hokejisté, kteří byli ve srovnání s prvním zápasem na turnaji aktivnější. Ve 28. minutě musel Metsola krýt Řepíkův pokus, o dvě minuty později mohl zvýšit náskok svého týmu Kolář, který se šikovně vymotal do střelecké pozice, ale neuspěl. Na druhé straně mohl snížit Erkinjuntti, ale tváří v tvář Francouzovi finský forvard neskóroval.

V dalším oslabení se do gólové pozice dostal Kärki, ale jeden ze zákroků dne předvedl výborný Francouz, který se stihl přesunout a pokrýt volný prostor u své pravé tyče. Vzápětí v oslabení zahrozil i český tým, mladoboleslavský Tomáš Hyka namazal Petru Jelínkovi, na gól v početní nevýhodě si ale český mančaft ještě musel počkat. Zajímavá druhá třetina pak nabídla ještě šanci Järvinena, který ale zaváhání české defenzívy nepotrestal a branku minul. A tak došlo na český úder ve čtyřech. Zohorna rozehrál kotouč na Lukáše Kašpara a zarostlý útočník se z otočky nelítostně trefil.

Ještě v téže přesilovce ale byli Finové velmi blízko úvodní trefě v zápasu. Jenže další svou velkou šanci neproměnil Hintz, pro Kärkiho ráně se dokonce rozezněla prázdnou halou Scandinavium tyč.

Finská radost tak přišla až ve třetí třetině, navíc v početní výhodě pěti hráčů proti třem. Seveřané rozehráli kombinaci v útočném pásmu, na jejím konci byl Antti Erkinjuntti, který z mezikruží nekompromisně napálil puk k tyči. Dlouho se však soupeř českého mužstva neradoval. Jan Kovář sice na Metsolu nevyzrál, když Fin měl u své tyče notnou dávku štěstí, pak se ale prosadil Michal Řepík, který měl značně ulehčenou situaci. K českému útočníkovi vyrazil kotouč vyjetý Metsola a do odkryté branky se Řepík ránou z voleje nemýlil.

Soupeř ale sympaticky nesložil zbraně, jenže Roope Hintz neměl v zápase souzeno skórovat. Potřetí v utkání měl obrovskou šanci, ale bez efektu, jeho bekhend skončil nad brankou. Na proti tomu český brankostroj pokračoval a fanoušci národního týmu, kteří oproti těm finským byli v hledišti v naprosté početní převaze, se mohli radovat pošesté po trefě Petra Holíka! Na začátku sedmé branky pak byl fantastický zákrok Pavla Francouze, po kterém se český tým vydal do rychlého kontru a Lukáš Radil sehrál s Janem Kovářem parádní ťukec, který Radil zakončil trefou do sítě.

Český tým odehrál s Finy parádní zápas a po zásluze soupeře přehrál vysoko 7:1!