Header image
«
»
  • Sborná přetlačila Čechy. Na švédských hrách byla stoprocentní

    12.02.2017 | Kryštof Rossmann
    Sborná přetlačila Čechy. Na švédských hrách byla stoprocentní

Göteborg - Utkání české reprezentace s Ruskem bývají vždy velmi napínavá a vyhecovaná. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Sborná nemá v aktuálním ročníku EHT konkurenci, což potvrdila i ve Švédsku. Ze třech zápasů si odnáší maximální počet bodů.

Rusko
Scandinavium
12.02.2017
12:00
4:2
(1:0, 1:2, 2:0)
Česko
Branky a nahrávky: 12. Šumakov (Šalunov), 36. Golyšev (Tkačjov, Kaprizov), 47. Šalunov (Šumakov), 55. Šalunov (Šumakov) – 22. Lenc, 32. Radil (Polášek). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring – Persson, Lundgren. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 18:29. Hráči utkání: Ondřej Vitásek (CZE) - Anatoli Golyšev (RUS).

Rusko: Samsonov – Ljubuškin, Bereglazov, M. Osipov, Antipin, Jarullin, Arzamascev, D. Musin, Rykov – Kaprizov, Tkačjov, Golyšev – Sannikov, Šalunov, Šumakov – Mamin, Okulov, Kručinin – Karpov, Prochorkin, Fjodorov

Česko: Francouz – Kundrátek, J. Kolář, Rutta, Tomáš Dvořák, Vitásek, Polášek, Klok – Radil, Jan Kovář, Vondrka – Řepík, P. Holík, Birner – Kašpar, V. Růžička, T. Zohorna – Hyka, P. Jelínek, Lenc – Kämpf

Do utkání Češi vstupovali v téměř stejné sestavě jako proti Finsku. Potvrdili tak nepsané pravidlo, že vítězná sestava, která se navíc postarala o historický výsledek, se nemění. Změny přišly v podobě výměny Radana Lence za Davida Kämpfa a odstoupení Radima Šimka, jenž se nakonec vůbec neobjevil v sestavě.

Aktivněji začali Rusové. Zblízka zakončoval už po minutě hry Šalunov, Tkačjov zase stanul na konci rychlé kombinace. Obě situace si pohlídal Francouz. Jenže Sborná v nastoleném tempu pokračovala a potrestala prohřešek Lukáše Kloka proti pravidlům. Do levého kruhu si sjel Sergej Šumakov a nekompromisním příklepem poslal puk o tyčku za českého brankáře.

Náskok "domácích" mohl být ještě větší, když ránu Bereglazova vytěsnil Francouz pouze k dojíždějícímu Maminovi. Ten stíhán obránci netrefil branku. Po pauze Češi na svého soupeře nastoupili a už po jednadevadesáti vteřinách bylo vyrovnáno. Skóroval navrátilec do sestavy Radan Lenc po tlaku v útočném pásmu. V průběhu času se do příležitosti protlačil Kašpar a Kručinin. Prvního jmenované vychytal maskovaný muž, druhý napálil v úniku brankovou konstrukci.

Krátce po odbití poloviny zápasu Polášek svižnou nahrávkou vyslal do šance Lukáše Radila. Ten si kotouč popotáhl a a zamířil přesně k bližší tyči. Česko poprvé vedlo. Nakonec ale ne na dlouho, Tkačjov se totiž naznačením zbavil beka a naservíroval puk Anatolij Golyševovi, který si kotouč lehce potáhl do forhendu a překonal Francouze. V samotném závěru prostředí části nejprve ujel obraně Tkačjov a poté stejný hráč dostal příležitost reparátu při trestném střílení. Při obou pokusech ho gólman Čeljabinsku výtečným zásahy vychytal.

Bylo jasné, že ve třetí třetině diváci uvidí pohledný hokej a hlavně rozuzlení. Brzy vyděsil příznivce svěřenců trenéra Olega Znaroka Rutta, jehož svižná rána ani následné dorážky ale za Samsonovem neskončily. Naopak po vyloučení Dvořáka na druhé straně slavili Rusové. Maxim Šalunov po pěkné přihrávce do jízdy vytáhl bekhendovou střelu a byl úspěšný. Vypjatá bitva pokračovala.

Šalunov vzápětí nastřelil vzdálenější tyč, pak se strhla u střídaček šarvátka. Český tlak na obranu Sborné nezabral, naopak Rusové pojistili své vedení důležitou brankou. Maxim Šalunov obdržel solidní přihrávku, popotáhl si kotouč a rozjásal fanoušky svého celku počtvrté.