Header image
«
»
  • SWE–FIN 2:3 – Finsko udeřilo ve třetí části a skončilo druhé

    30.04.2017 | Miroslav Mayer
    SWE–FIN 2:3 – Finsko udeřilo ve třetí části a skončilo druhé

Č. B u d ě j o v i c e - Severské derby, které se hrálo v Českých Budějovicích nepřineslo tak dramatické momenty, jako předchozí zápasy. Přesto se bylo na co dívat. Finsko vedlo o dvě branky, ale Švédsko srovnalo. Ve třetí části se čekalo na branku a tu nakonec dali Finové. Celkově tak obsadili druhé místo v Carlson Hockey Games.

Švédsko
Budvar aréna České Budějovice
30.04.2017
14:30
2:3
(2:2, 0:0, 0:1)
Finsko
Branky a nahrávky: 10. Strålman, 20. Hedman (Omark, V. Rask) – 3. Osala (Hännikäinen), 9. Sallinen (Osala, Hännikäinen), 56. Osala (Hietanen, Ohtamaa). Rozhodčí: Hodek, Šír – Ondráček, Tošenovjan. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 6 198. Střely na branku: 26:24.

Švédsko: Fasth (Läck) – Strålman, Hedman, Brodin, Ekman-Larsson, Holm, C. Rosén, Tömmernes – E. Lindholm, V. Rask, Omark – C. Klingberg, W. Karlsson, Everberg – Landeskog, Söderberg, Eriksson Ek – Nordström, J. Lundqvist, Krüger – Kempe.

Finsko: Korpisalo (Säteri) – Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kivistö, Järvinen – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Rantanen, Pihlström, Palola – Puljujärvi, Hintz, Manninen – Hännikäinen, Sallinen, Osala – M. Aal

Jako první utkání posledního dne Carlson Hockey Games bylo na programu severské derby. Obě mužstva spolu bojují o celkové třetí místo v Evropské hokejové tour a o druhé místo v turnaji hraném v Českých Budějovicích.

Zápas začal ve vlažnějším tempo, než všechny předchozí. Už za dvě a půl minuty hry se radovali Finové. Oskar Osala vystřelil skoro z brankové čáry, Fast byl dezorientován, puk ho přeletěl a od zad vlastního obránce skončil v brance. Švédsko bylo v dalším průběhu aktivnější a snažilo se co nejrychleji srovnat stav. Zatímco Švédi tlačili a tvořili hru, Finové udeřili z protiútoku. Před Fasthem se objevili Hännikäinen a Tomi Sallinen a zmátly obranu i brankáře. Švédi vzápětí snížili, když od modré napřáhl Anton Stralman a jeho střela prošla až do branky. Postupně se hra vyrovnávala a švédský tlak polevoval. Přesto se 14 vteřin před koncem dočkali Švédi vyrovnání a opět to byla přesná rána od modré z hole Victora Hedmana.

Druhá třetina začala ve stejném duchu, jako první. Švédi byli aktivnější, často byli návštěvou před Korpisalem. První přesilovku v zápase hrálo Finsko, ale nedokázalo ji využít. Naopak mohlo inkasovat, když se z trestné lavice vracel Landeskog a jel sám na branku, ale nestačil zvednout puk přes ležícího Korpisala. I Švédi hráli přesilovku a Ekman-Larsson trefil horní tyčku finské branky. Hrál se sice bruslivý hokej, ale chyběly ostřejší osobní souboje, které by zvedly diváky ze sedadel.

Bojem o rozhodující branku, tak by se dala nazvat třetí část. Hra byla více vyrovnaná, ale ne pohlednější. Střel na obou stranách sice přibývalo, ale nejednalo se o velké šance. S postupujícím časem se zdálo, že Švédsko má přeci jen více ze hry a má větší vůli dát vítěznou branku. Jak to tak bývá, udeřili Finové. Sice nevyužili přesilovku, ale i po jejím skončení zůstali před Fasthem v předbrankovém prostoru se dokázal prosadit Oskar Osala. Švédský tým zmobilizoval síly, vzal si oddechový čas a 150 vteřin před koncem odvolal brankáře. Prakticky celou dobu drželo Finy před jejich brankářem a Eriksson Ek trefil jen tyčku. Finsko tak vyhrálo severské derby a obsadilo tak druhé místo v Carlson Hockey Games.