Header image
«
»
  • SWE - CZE 5:3 - Na úvod smolná prohra se Švédskem

    08.11.2017 | Vojtěch Martinek, FOTO: Aleš Krecl
    SWE - CZE 5:3 - Na úvod smolná prohra se Švédskem

Ö r e b r o - První utkání na letošní Karjale bohužel svěřencům Josefa Jandače nevyšlo. Ve vyprodané Behrn Areně nad domácími Švédy měli dvě třetiny převahu, nicméně v závěrečných dvaceti minutách jim vítězství proklouzlo skrz prsty a Švédsko tak opouští s porážkou 3:5. Zítra čeká Čechy přesun do Helsinek, kde ve čtvrtek odpoledne vyzvou na souboj Švýcarsko.

Švédsko
Behrn Arena, Örebro
08.11.2017
18:00
5:3
(1:1, 2:2, 2:0)
Česko
Branky a nahrávky: 15. Everberg (Lander, Ahnelöv), 30. Möller (Lindström), 33. Lindström (Kronwall), 49. Axelsson (A. Petersson, Omark), 58. Axelsson (A. Petersson, Gustafsson) – 13. Nakládal (Nestrašil, Radil), 22. Birner (Řepík, Kundrátek), 36. Radil (Nakládal, Klepiš). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba RUS) – Pihlblad, Dahmén (oba SWE). Vyloučení: 2:4. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 500 (vyprodáno). Střely na branku: 24:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3.

Švédsko: Enroth – Hersley, Kronwall, Ahnelöv, Gustafsson, Nygren, Franson, Högström – Möller, Lindholm, Lindström – Petersson, Ryno, Omark – Cehlin, Andersson, Axelsson – Norman, Lander, Everberg – Asplund.

Česko: Francouz – Mozík, Šulák, Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Moravčík, Vitásek – Radil, Nestrašil, Sekáč – Gulaš, Mertl, Kubalík – Řepík, Kovář, Birner – Klepiš, Horák, Zaťovič – Lev.

Začátek utkání se nesl v hodně rychlém tempu – v úvodních sekundách své štěstí vyzkoušel od modré nejprve Vojtěch Mozík, po něm se pak pokusil prosadit Oscar Möller. Další průběh utkání byl poněkud opatrný, přičemž mírnou převahu si na ledě držel český tým. Tomu se nakonec povedlo aktivitu přetavit v úvodní trefu. V přesilové hře se totiž Češi dostali do delší kombinace, kterou zakončil přesnou ránou od modré Jakub Nakládal – 0:1.

Vedení ale národnímu týmu nevydrželo dlouho, pouhých pár desítek sekund na to totiž srovnal nenápadnou střelou Dennis Everberg – 1:1. Do konce třetiny měl o něco více ze hry zase celek ze srdce Evropy, nicméně se mu nedařilo najít recept na výborného Enrotha ve švédské bráně.


Vstup do druhé části byl pro svěřence Josefa Jandače vynikající. Bezmála dvě minuty po startu totiž našel Michal Řepík v mezikruží volného Michala Birnera a ten naprosto ukázkovou střelou pod horní tyč poslal Čechy opět do vedení – 1:2. Hosté měli na ledě jasnou převahu i nadále, veškeré švédské pokusy o protiútok byly velmi rychle zneškodněny.

V polovině dějství ale přišla pro národní tým dost studená sprcha. V čase 29:52 se zničehonic prosadil Oscar Möller a bylo znovu srovnáno, několik minut na to pak Gulašovo nedovolené bránění potrestal Joakim Lidström. Oklepat se se Čechům ale povedlo dost rychle a čtyři a půl minuty před koncem třetiny se z hranice brankoviště poslal kotouč do sítě Lukáš Radil – 3:3. Gólové hody ve druhé části tak skončily za vyrovnaného stavu.


Začátky třetin českému týmu jdou, což prokázal i v periodě poslední – už ve druhé minutě vyslali na klec prudké projektily Gulaš s Mertlem, jenže Enrotha nejprve zachránila spojnice a druhý pokus bez větších obtíží polapil. Aktivita v úvodu se ale na skóre neodrazila a stav 3:3 vydržel až do devětačtyřicáté minuty, kdy tři korunky využili další přesilovku. Tentokrát se trefil Dick Axelsson – 4:3. Češi pak měli příležitost rychle odpovědět, Klepišova rána z kruhu ale šla přímo do tyče.

Hubený náskok skandinávského celku vydržel až do závěrečných minut, a to i přes několik vyložených tutovek soupeře. Milan Gulaš nastřelil tyčku, výborný Jakub Klepiš pak nezvládl Enrotha přelstit ani nadvakrát. Švédové své vítězství tak jen potvrdili dvě minuty před koncem, kdy se po rozebrání české obrany v přesilovce podruhé prosadil Dick Axelsson. Sečteno, podtrženo – 5:3.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (Česká republika): "Zápas jsme prohráli kvůli oslabení. První dva góly Švédska byly z kategorie laciných, nicméně v oslabení jsme působili až moc otevřeně a kvůli nim jsme soupeře pouštěli do kombinací."