Header image
«
»
  • RUS - FIN 2:3 - Favorizované Rusko padlo! Porazilo je domácí Finsko

    09.11.2017 | Dominik Mihailescu
    RUS - FIN 2:3 - Favorizované Rusko padlo! Porazilo je domácí Finsko

První zápas dopadl pro výběr finské hokejové reprezentace velice dobře. Domácí mančaft si připsal tři body v domácí Hartwall Aréně, kde porazil výběr Ruska 3:2. Utkání přihlíželo 10680 diváků, kteří první branku viděli již ve druhé minutě. Joonas Kempainen stál na konci dobré akce, která byla jedinným gólem v první periodě. Do druhé pasáže opět vstoupil týmu Soumi skvěle. Miro Heskanen poslal svůj národní tým do vedení o dvě branky. Rusové po šťastných brankách Kaprizova a Plotnikova vyrovnali. V poslední částí zápasu rozhodl gólem Atte Ohtammaa. Finsko tak na úvod rozradostnilo domácí fanoušky.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
09.11.2017
17:30
3:2
(1:0, 1:2, 1:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 2. Kemppainen (Junttila, Koivisto), 24. Heiskanen (Pihlström, Anttila), 51. Ohtamaa (Anttila) – 27. Kaprizov (N. Gusev), 38. S. Plotnikov (Tělegin). Rozhodčí: Björk, Öhlund - Nieminen, Sormunen. Vyloučení: 2:3 navíc Zubarev (RUS) a Savinainen (FIN) 5 + OK. Bez využití Diváci: 10860 . Střely na branku: 14:22. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Finsko: Koskinen– Lepistö, Mikkola, Ohtamaa, Heiskanen, V. Lajunen, Koivisto, Kukkonen – J. Peltola, Kontiola, Tolvanen – Hartikainen, Kemppainen, Junttila – Erkinjuntti, Koskiranta, Savinainen – Anttila, Niemi, Pihlström – Manninen.

Rusko: Šesťorkin– Gavrikov, Kiselevič, Vojnov, Nestěrov, Trjamkin, Chafizullin, Ljubuškin, Zubarev – S. Plotnikov, Andronov, Tělegin – Kaprizov, Tkačov, N. Gusev – Barabanov, Grigorenko, Mozjakin – Ničuškin, Kalinin, Širokov.

První perioda se vyznačovala spíše opatrnou hrou, ani jeden z mančaftů se nechtěl dopustit nějaké hrubky. Jako první se v utkání dostal ke střele Jevgenij Plotnikov, brankář Mikko Koskinen však jeho ránu vyrazil mimo tři tyče. Ve 3. minutě fanoušci v Hartwall aréně viděli první gól. Skvělou souhru předvedla trojice hráčů Koivisto - Junttila - Kemppainen. Poslední jmenovaný dostal skvělý pas a jednoduchou ránou dorazil kotouč za přesouvajícího se Šesťorkina. Finy tato branka namotivovala a téměř celou třetinu byli lepším celkem. Ve 13. minutě se do vážnější šance dostal opět Jevgenij Plotnikov, ale jeho rána trefila pouze Koskinena. V závěru poslední třetiny dostal skvělý pas Teemu Hartikainen, ten však nepochopitelně odmítl branku a zamířil mimo.

Druhou třetinu rozehráli Finové velice dobře. Po skvělé přihrávce Pilhströma dokázal skórovat Miro Heskanen a hala domácího celku byla v rauši. Rusové však dokázali záhy snížit. Kaprizov se dostal ke kotouči a z první se pokoušel vystřelit na branku. Gólman skandinávské reprezentace sice kotouč vyrazil, ale jen zpět na hůl Kirilla Kaprizova, a ten se další rankou nemýlil. 2:1.

Finsko se i nadále snažilo navýšit stav, ale rány Kontioly nebo Hartikanena nenašly správnou cestu k cíly. Naopak velké štěstí měl Sergej Plotnikov. Forvard ruské reprezentace vystřelil na branku a Mikko Koskinen si kotouč smolně srazil do vlastní klece. Rusům se tak podařilo po náhodné brance srovnat. Štěstí přeje připraveným.

Závěrečná perioda byla vyhrocenější než dvě předchozí a na ledě byl důrazný hokej znát. V 51. minutě se dostalo Finsko do vedení. Šesťorkin vyrazil střelu Marka Anttily, ovšem přímo na hůl dobře postaveného Atteho Ohtamy a hala se mohla radovat potřetí. O pár vteřin mohl vyrovnat Adronov, ale jeden z finských beků vyrazil puk z brankové čáry. Emoce na ledě byly znát a vše vyvrcholilo pěstním soubojem mezi Savinainenem a Zubarevem. Oba hráči dostali trest do konce utkání. Ruský hráč si dokonce do šatny odnesl i krvavý šrám. V závěru utkání se ještě hráči hostujícho celku pokoušeli o hru bez brankáře, ale nepřesnými přihrávkami se nedokázali dostat k zakončení.

Finská reprezentace v prvním utkání porazila výběr Ruska a připsala si tak první tři body do tabulky. Rusům nezbylo nic. Chuť si však můžou spravit v sobotu, kde je bude čekat výběr Švýcarska.

Ohlasy po utkání

Lauri Marjamäki (Finsko): „Rozhodně jsme měli dobrý vstup do utkání. Ve druhé třetině jsme sice výkonnostně klesli, ale ukázali jsme skvělého týmového ducha, který nakonec rozhodl o našem vítězství. Svou roli sehrálo i domácí publikum.“


Oleg Znarok (Rusko): „Dnes proti nám stál velmi dobře připravený soupeř. V průběhu utkání jsme střídali světlé momenty s těmi špatnými. Rozhodujícím faktorem byl pochopitelně třetí gól soupeře, na který jsme už nestihli zareagovat. Měli jsme proměnit více přesilových her. Nyní máme dostatek času na to, abychom se připravili na příští zápas.“