Header image
«
»
  • CZE - SUI 3:2 - Reprezentace má první body, rozhodující gól vstřelil Kubalík

    10.11.2017 | Dominik Mihailescu, FOTO: Aleš Krecl
    CZE - SUI 3:2 - Reprezentace má první body, rozhodující gól vstřelil Kubalík

Čeští hokejisté si do tabulky turanje Karjala připsali první tři body. Mužstvo Josefa Jandače porazila Švýcarsko 3:2. Naše reprezntace vstoupila do utkání dobře. Již ve 3. minutě dokázal skórovat Milan Gulaš. Po celou první periodu hráli Češi aktivněji a přehrávali mančaft s helvetským křížem na prsou. Ještě před koncem první části se prosadil Lukáš Radil, který skóroval v přesilové hře pět na tři. Švýcarové si chuť spravili necelé tři minuty po startu prostřední třetiny. Haas dokázal obkroužit branku a vstřelil gól přesouvajícímu se Mazancovi. Poté se psal čas 32:52 a krásná střela Dominika Kubalíka skončila v brance Senna. Do šatny se šlo za stavu 3:1. Švýcarsko v závěru utkání tlačilo a snížilo stav na rozdíl jedné branky. Andres Ambühl se blýskl skvělou střelou, na kterou nedokázal gólman Česka zareagovat. Následný nápor dokázala reprezentace ustát a mohla slavit první vítězství na Karjale.

Česko
Hartwall Arena, Helsinky
10.11.2017
14:00
3:2
(2:0, 1:1, 0:1)
Švýcarsko
Branky a nahrávky: 3. Gulaš (J. Krejčík, D. Kubalík), 20. Radil (Klepiš, Nakládal), 33. D. Kubalík (Gulaš) – 23. Haas (Praplan, Hollenstein), 51. Ambühl (Du Bois, Loeffel). Rozhodčí: Kaukokari, Heikkinen – Österholm, Nikulainen. Vyloučení: 4:8. Využití: 3:0. Diváci: 1320. Střely na branku: 23:26 Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Česko: Mazanec – Šmíd, Nakládal, J. Krejčík, Kundrátek, Vitásek, Mozík, Šulák, Němeček, Moravčík – Sekáč, Nestrašil, Radil – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Birner, Lev, Řepík – Zaťovič, Horák, Klepiš.

Švýcarsko: Senn – Untersander, Marti, Du Bois, Loeffel, Fora, Maurer, Genazzi, Rüfenacht – Praplan, Haas, Hollenstein – Ambühl, Corvi, S. Moser– Herzog, Suter, Hofmann – Baltisberger, Schäppi, Scherwey.

Samotný zápas začal pomerně dobře. Český tým zahrával přesilovou hru již v první minutě. Početní výhodu dokázal využít Milan Gulaš. “Dneska nám to šlo v přesilových hrách, to především rozhodlo o tom, že jsme dnes zvítězili,” okomentoval situaci Dominik Kubalík, kterému se taktéž povedlo vstřelit gól v početní výhodě. Stalo se tak ve 33. minutě, kde skvělou ránou nedal Sennovi sebemenší šanci zareagovat.

“Těší mě, že jsem se po dlouhé době v reprezentaci prosadil. Nebudu říkat, že jsem to v hlavě neměl, ale člověk se snaží na to nemyslet,” řekl Kubalík. Druhá branka českého celku také padla v početní výhodě. Po krásné přihrávce Milana Gulaše dal gól Lukáš Radil.

Švýcarsko dokázalo za stavu 3:1 snížit na rozdíl jedné branky, a tlak z jejich strany byl opravdu velký. “Určitě jsme předokládali, že ti borci budou tlačit. Hodně nahazovali puky, napadli a sráželi se,” prozradil momentálně nejlepší střelec české Extraligy.

Následný nápor však reprezentace vydržela. Týmu s helvetským křížem nepomohla ani závěrečná powerplay. Češi si tedy zajistili první tři body v tomto zápase a potvrdili roli favorita.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Špaček (Česká republika): Byl to těžký zápas. Dali jsem góly v přesilovkách, které nám jdou, ale nedáváme je při hře pět na pět. Ve druhé třetině jsme soupeři dali šanci, aby se dostal do zápasu. Švýcaři jí vycítili, šli po nás a my jsme si s tím trošku nevěděli rady. Třetím gólem jsme se uklidnili a pak hráli lépe. Hrál se urputný hokej od začátku do konce, takový se asi bude hrát i na olympiádě a o to je naše vítězství cennější.

Patrick Fischer (Švýcarsko): Českému týmu bych chtěl složit kompliment. Je to silný celek, hraje opravdu intenzívně a rychle vyvíjí tlak na obránce. Nečekali jsme, že až takový tlak. Na hru soupeře jsme se adaptovali pomalu a trvalo, než jsme se s ní srovnali. Češi byli lepší v obranné činnosti a při přesilových hrách, ve kterých vstřelili všechny tři góly. My jsme naopak přesilovky nevyužili. Při hře pět na pět jsme sice vyhráli 2:0, ale v rozhodujících věcech byl soupeř prostě lepší.