Header image
«
»
  • FIN - SWE 3:1 - Skandinávské derby před zaplněnou arenou ovládli hráči Suomi

    11.11.2017 | Tomáš Lysý
    FIN - SWE 3:1 - Skandinávské derby před zaplněnou arenou ovládli hráči Suomi

Hlavní tahák Karjala Cupu 2017 přišel v podvečer čtvrtého dne turnaje. Finové v souboji o průběžné první místo tabulky zaskočili Švédsko hned na začátku první třetiny a stejný kousek se jim povedl po padesáti vteřinách druhé části. Téměř vyprodaná Hartwall arena znovu bouřila krátce po polovině utkání při třetí brance Suomi, vzápětí ale Švédové snížili. Kdo by od této chvíle očekával švédský tlak, zmýlil se. Svěřenci kouče Lauri Marjamäkiho totiž přes dvě ubráněná oslabení dotáhli zápas do vítězného konce. Před posledním hracím dnem tak mají nejlepší výchozí pozici k vítězství v úvodním turnaji Euro Hockey Tour.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
11.11.2017
16:30
3:1
(1:0, 2:1, 0:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 4. Tolvanen (Kontiola), 21. Peltola (Tolvanen), 31. Manninen (J. Lajunen, Pyörälä) – 32. F. Pettersson (Gustafsson, Nilsson) Rozhodčí: Šír, Hribik – Neva, Sormunen. Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 13085. Střely na branku: 24:22. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Finsko: Koskinen - Lehtonen, Virtanen, Jokipakka, Heiskanen, Koivisto, V. Lajunen, Kukkonen - Tolvanen, Kontiola, Peltola - Junttila, Kemppainen, Hartikainen - Savinainen, Koskiranta, Erkinjuntti - Pyörälä, J. Lajunen, Manninen - Niemi

Švédsko: Hellberg (32. Enroth) - Kronwall, Dahlin, Bertilsson, Nygren, Gustafsson, Ahnelöv, Högström, Fransson - Lindström, Lindholm, Möller - Omark, Ryno, Axelsson - Norman, Asplund, Everberg - Nilsson, Lander, Pettersson - Cehlin

Čas 3:19. První moment, který dostal Hartwall arenu na nohy, tedy mimo několika skupinek švédských fanoušků. Trefil se totiž talent finského hokeje Eeli Tolvanen, jenž je v osmnácti letech nejproduktivnějším mužem místního Jokeritu Helsinky. Po kombinaci s Kontiolou nedal Hellbergovi z kruhů sebemenší šanci. To však byl jediný gólový moment úvodní třetiny. Na tomto faktu se podepsalo i výrazně málo střeleckých pokusů. Domácí vypálili během dvaceti minut na svatyni soupeře jen pětkrát, hráči Tre Kronor měli dokonce ještě o jednu střelu méně.

Že vycházející hvězda Tolvanen umí i branku připravit, ukázal po padesáti vteřinách druhé třetiny. Jeho hezkou zadovku z brankové čáry přetavil Jukka Peltola ve druhou branku a Finové pevně třímali otěže zápasu. Tím spíše, že po jejich třech velkých šancích se prosadili znovu, když po individuální akci Pyöraly dorazil puk do sítě Sakari Manninen. Za dvacet vteřin se dorážkou prosadili i Švédové, pohotový byl Fredrik Pettersson. Od tohoto okamžiku skončil zápas pro švéeského gólmana Magnuse Hellberga, který přepustil místo Jhonasi Enrothovi.

Ve třetí třetině se Finové nemuseli nikam hnát a pečlivě si hlídali dvoubrankový náskok. Když už se Švédové dostali na dostřel branky Koskinena, dokázal strážce finské klece předvést ukázkový zákrok. Během závěrečných dvou minut se švédští hráči odhodlali ke hře bez gólmana, ale kontaktní gól jim prostě nebyl přán. Finsko tak za frenetického jásotu třinácti tisíc návštěvníků dovedlo zápas ke třem bodům - 3:1.