Header image
«
»
  • RUS - CZE 5:2 - Ruská sborná nad síly Česka

    12.11.2017 | Vojtěch Martinek
    RUS - CZE 5:2 - Ruská sborná nad síly Česka

Pro národní tým měl letošní ročník Karjala Cupu hodně hořký konec. Svěřenci Josefa Jandače v Hartwall Areně padli s výběrem Ruska 2:5, přičemž jediné české góly vstřelili Dominik Kubalík a Jakub Klepiš. Češi tak z Helsinek odjíždějí s bilancí jedné výhry a dvou porážek.

Rusko
Hartwall Arena, Helsinky
12.11.2017
12:30
5:2
(2:0, 2:1, 1:1)
Česko
Branky a nahrávky: 5. Grigorenko (Tokranov), 12. Grigorenko (Kalinin), 24. Karpizov (Gusev, Nestěrov), 34. Grigorenko (Krasovskij), 56. Chafizullin (Mozjakin, Tkačov) – 30. Kubalík (Kovář, Řepík), 60. Klepiš (Kovář). Rozhodčí: Rantala, Fonselius – Suominen, Hägerström. Vyloučení: 3:4, navíc Gulaš (CZE) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 243. Střely na branku: 28:35. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1, 5:2.

Rusko: Sorokin – Kiselevič, Chafizullin, Nestěrov, Ljubuškin, Zubarev, Vojnov, Trjamkin, Tokranov – Tělegin, Andronov, Ničuškin – Gusev, Šalunov, Kaprizov – Mozjakin, Tkačov, Barabanov – Kalinin, Kraskovskij, Grigorenko.

Česko: Mazanec – Nakládal, Šulák, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Němeček, Moravčík – Radil, Nestrašil, Sekáč – Gulaš, Jan Kovář, Kubalík – Řepík, Horák, Birner – Klepiš, Lev, Zaťovič.

Češi do utkání nevstoupili úplně špatně a už ve třetí minutě se dostali do velké gólové šance, když Sorokinovy reflexy proklepl z bezprostřední blízkosti brankoviště Dominik Kubalík. Přesto se však jako první z branky radovala sborná – Michail Grigorenko si v čase 4:23 vyjel na pravý kruh a odtamtud poslal kotouč za bezmocného Mazance. Rusům se následně povedlo v první polovině úvodní dvacetiminutovky českého gólmana překonat ještě jednou, druhý zásah však rozhodčí neuznali.

S úderem jedenácté minuty se ale početná část příznivců rudé mašiny v Hartwall Areně mohla radovat už doopravdy. Michail Grigorenko totiž obral Jakuba Krejčíka o puk na modré čáře, povyjel si před brankoviště a překonal strážce svatyně národního týmu podruhé – 2:0. Soupeři se v dalším průběhu třetiny i přes veškerou snahu nepodařilo prosadit ani v přesilovce a celek Olega Znaroka tak do první přestávky šel s dvoubrankovým vedením.


Situace se pro celek ze srdce Evropy na začátku prostřední dvacetiminutovky ještě zhoršila. Jen několik málo chvil po úvodním buly byli Jandačovi svěřenci vyloučeni dvakrát krátce po sobě a Kirill Kaprizov jejich prohřešky potrestal třetím gólem.

Češi ale rozhodně skládat zbraně nehodlali. Ve třicáté minutě putoval za katr za nedovolené bránění Slava Vojnov a z následné kombinace snížil Dominik Kubalík. Jen pár okamžiků na to však ambice národního týmu zkrotil Michail Grigorenko, který tak v zakončil svůj hattrick – 4:1.


Ani start závěrečné periody nebyl k českému týmu nikterak milý. Po minutě hry se zranil Jakub Krejčík, následně museli svěřenci Josefa Jandače po vyloučení Vojtěcha Mozíka na chvilku do čtyř. Oslabení se jim nakonec přeci jen povedlo ubránit a ruské vedení tak zůstalo na třech brankách.

Na další změnu skóre se čekalo až do času 55:36, kdy za Mazance poslal pátou pryž obránce Dinar Chafizullin, poslední změnu na střeleckém zápisu utkání pak udělal pouhých osm sekund před koncem Jakub Klepiš. Parta Olega Znaroka tak uzavřela letošní Karjala Cup výhrou 5:2, zatímco Češi odjížděli z Helsinek s bilancí jedné výhry a dvou porážek.