Header image
«
»
  • FIN-CAN 4:3 - Finsko zvítězilo i ve třetím zápase a ovládlo Karlaja Cup

    12.11.2017 | Marek Jašek
    FIN-CAN 4:3 - Finsko zvítězilo i ve třetím zápase a ovládlo Karlaja Cup

Poslední utkání turnaje rozhodovalo o tom, kdo se vlastně ujme celkového vítězství. Ve hře bylo Rusko a Finsko. Suomi museli v dnešním zápase zvítězit, což se nakonec povedlo po velkém boji. Kanada se hned dvakrát dostala do vedení, ale ani to modrobílé hokejisty neodradilo a nakonec díky rozhodující brance Tolvanena jsou to právě oni, kdo vybojoval prvenství.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
12.11.2017
16:30
4:3
(1:1, 1:1, 2:1)
Kanada
Branky a nahrávky: 3. Manninen (J. Lajunen, Pyörälä), 40. Lepistö (Pyörälä), 43. Heiskanen (Lajunen, Erkinjuntti), 53. Tolvanen (Lepisto, Pyorala) – 3. Brulé (Ellison, Wolski), 30. Noreau (Purcell), 47. Thomas Rozhodčí: Šír R. (Cze), Hradil R. (Cze) Vyloučení: 4:6 Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 243. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 1:1, 1:1, 2:1

Finsko: Kilpeläinen (Koskinen) – Lepistö (C), Heiskanen, Virtanen, Lehtonen, Ohtamaa, Mikkola, Jokipakka – Tolvanen, Kontiola (A), Junttila – Erkinjuntti, Koskiranta (A), Savinainen – Manninen, J. Lajunen, Pyörälä – Anttila, Niemi, Pihlström – J

Kanada: Scrivens (Peters) – Lee (A), Stollery, Noreau, Ch. Genoway, Després, Kinrade, Blacker – Brulé, Ellison, Wolski (A) – Thomas, Vey, Raymond – Purcell, Ebbett, R. Bourque (C) – Kozun, Howden, Roy – Klinkhammer.

V úvodu utkání jednoznačně dominovala Kanada a hned na konci třetí minuty se ujala vedení. Matt Ellison ukázal své umění a šikovně se obtočil kolem branky, poté našel naprosto osamoceného Gilberta Brulého, který už neměl problém puk doklepnout do odkryté branky. Od té chvíle Finsko zaplo a vybojovalo si územní převahu, do gólové šance se ale hráči ne a ne dostat. Po několika neúspěšných pokusech bylo přecejen vyrovnáno. Ve dvanácté minutě puk vylétl z výstroje brankáři Benu Scrivensovi a toho posléze využil Sakari Manninen. Finsko šest minut na to mělo obrovské štěstí, gólmanovi vypadl puk z lapačky a málem se odrazil až do branky, rozhodčí ale odpískal postavení jednoho z útočníku v brankovišti a situace se nemohla dohrávat. Víc už se v úvodní třetině nestalo.

Začátek druhé periody byl poněkud opatrný. První tři minuty ani jeden z týmů neohrozil branku, hráči se prezentovali nepřesnými přihrávkami a mnohdy se pískálo zakázané uvolnění. Na konci třetí minuty se do velké šance dostal Geoffrey Kinrade, našel si místo ke střele a jeho nenápadná pumelice orazítkovala pravou tyč branky. Kanadu to ale nemuselo moc dlouho mrzet, neboť už za šest minut podruhé v zápase vedla. Hráči poprvé v turnaji využili početní převahu, střelou od modré čáry se prosadil Maxim Noreau. Za necelých osm minut mohli být hosté ještě štastnější. Quinton Howden vypíchl rozehrávku soupeře a ve vlastním oslabení se od půlicího kruhu řítil sám na brankáře. Kilpeläinen střelu vyrazil betonem na levou tyč. Suomi se gólmanovi odměnili vyrovnávací brankou šest sekund před koncem druhé třetiny. Kapitán Sami Lepisto se z pravé strany dostal až k brance a jeho ránu umístil přesně mezi betony.

Závěrečná třetina byla nesmírně bojovná a hráči ze sebe vydali vše, co mohli. Na konci druhé minuty poprvé v utkání Finsko vedlo. Obránce Miro Heiskanen si udělal výlet do útoku a puk se mu s velkou dávkou štěstí odrazil až k hokejce, poté už mu jen zbývalo ho dopravit do poloodkryté branky. Kanada si čtyři minuty na to vyžádala oddychový čas a ten ji vskutku hodně pomohl. Hned dvanáct sekund od přerušení bylo vyrovnáno, nutno poznamenat, že díky ohromné hrubce obránců suomi. Christian Thomas vypíchl puk soupeři a tváři v tvář brankáři nezaváhal, svou technickou střelu umístil mezi betony. Branka, která rozhodla o vítězství Finska, padla necelých sedm minut před koncem. Modrobíli využili další početní převahu. Eeli Tolvanen napřáhl ke střele a vymetl levou šibenici branky, brankář Scrivens neměl šanci reagovat. Hráči javorového listu se ještě pokoušeli o hru bez brankáře, ale vyrovnání nakonec nepřišlo.