Header image
«
»
  • CZE – SWE 3:1: Češi porazili i Švédy a domácí turnaj mohou vyhrát už v sobotu

    21.04.2018 | Petr Šatalík
    CZE – SWE 3:1: Češi porazili i Švédy a domácí turnaj mohou vyhrát už v sobotu

Hráči českého národního celku se dostávají do parádní formy. Na Carlson Hockey Games porazili po Finech i další tým ze severu Evropy – Švédsko. Do utkání s mužstvem Tří korunek vstoupili aktivně a v první třetině měli velký tlak, přesto byl stav po dvaceti minutách 1:1. Ve druhém dějství se hra srovnala a lehkou převahu měl soupeř. V závěrečné pasáži však po skvělé práci Hanzla skóroval Nestrašil a při soupeřově power–play pečetil vítězství Horák. Češi tak mohou turnaj vyhrát už v sobotu, pokud Rusko nevyhraje nad Finskem v základní hrací době.

Česko
Tipsport arena, Pardubice
21.04.2018
14:20
3:1
(1:1, 0:0, 2:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 4. R. Hanzl (Pyrochta, Nestrašil), 50. Nestrašil (R. Hanzl, Moravčík), 58. Horák (Červenka, Šťastný) – 15. C. Klingberg (Rödin). Rozhodčí: Oskirko, Soin – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 6843. Střely na branku: 29:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1. Nejlepší hráči: Dominik Furch – Carl Klingberg.

Česko: Furch – Pyrochta, Hrbas, Pláněk, Klok, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík – Šťastný, Horák, Červenka – Zadina, Chytil, Jaškin – Nestrašil, R. Hanzl, Stránský – M. Kaut, Chlapík, R. Kousal – Orsava.

Švédsko: Hellberg – J. Andersson, Arnesson, Pilut, Wikstrand, Nyberg, Almqvist, J. Petterson, Brännström – L. Andersson, Zackrisson, Everberg – C. Klingberg, Händemark, Rödin – Olofsson, Asplund, Lundeström – Jonsson Fjällby, Ölund, Norman – Nil

Trenér Jandač mohl díky šířce kádru výrazně zamíchat se sestavou, mezi tyče postavil Dominika Furcha. První větší šanci měl Stránský, poté co dostal přihrávku na pravou stranu a ranou na vzdálenější tyč ohrozil Hellberga, jenž zasáhl vyrážečkou. První přesilovku svěřenci českého kouče využili, Pyrochta přihrál na vrchol levého kruhu Robinu Hanzlovi, který při svém druhém střídání na turnaji parádně trefil vzdálenější roh brány – 1:0. Švédský brankář měl v úvodu hodně práce, pokus Červenky stěží vytěsnil na tyč. Hokejisté ze srdce Evropy v prvním dějství na ledě dominovali, předváděli neskutečně rychlý hokej. Soupeř se osmělil po deseti minutách, Rödin z ostrého úhlu trefil přední tyč. V čase 14:25 bylo srovnáno, Carl Klingberg si nahodil kotouč do pásma, Červenka jej nedokázal odpálit a švédský útočník se tak znovu chopil puku a pronikl obranou. Tváří v tvář gólmanovi pak poslal touš nechytatelně do levého horního rohu – 1:1. Stejné skóre vydrželo až do první sirény.

Také do druhé třetiny vstoupil lépe domácí tým, Červenkovu střelu z vrcholu pravého kruhu však Hellberg dokázal vyrazit. Z opačné strany to o chvíli později zkusil Šťastný, ale strážce svatyně Tří korunek byl se svým betonem opět připraven. Obranou Čechů se pak prohnal Norman, ale jeho bekhendový pokus z bezprostřední blízkosti lapil Furch do rukavice. Seveřané postupně vyrovnali hru a Jonsson Fjälby je mohl poslat do vedení, jeho pokus však mezi betony protivníkova gólmana neprošel. V další dobré příležitosti pak českého brankáře nepřekonal ani Jonathan Andersson. Na levém kruhu se pak šikovně vytočil jeho jmenovec Lias, jenže ani jeho přízemní střela neprošla přes betony Furcha. Závěrečnou šanci druhého dějství měl Horák, jenž z mezikruží mířil bekhendem nad břevno švédské svatyně, a tak byl stav i po čtyřiceti minutách vyrovnaný.

V úvodu třetího dějství se dobrou ranou prezentoval Nestrašil, jenž však z pravého kruhu zařízení minul. Za několik okamžiků už Hellberg zasahovat musel, když na něj ze stejného prostoru vypálil Stránský, jenž však protivníkova brankáře nepřekonal. Tvrdá rána Pláňka od modré po zpětné Červenkově přihrávce zase neprošla skrz chumel hráčů před brankovištěm Tří korunek. Strážce svatyně Seveřanů nepřekvapila ani prudká střela Jaškina z pravého kruhu, která skončila v jeho náruči. Během další přesilovky však Hanzl zavezl kotouč do mezikruží a většina hráčů se stáhla k němu, aby ho zastavila. Zpětná přihrávka na Andreje Nestrašila zaskočila úplně všechny a český útočník už pak měl snadnou práci – 2:1! O rychlé srovnání se mohl postarat Everberg, ten ale těsně minul Furchovu svatyni. Švédové bojovali až do konce, odvolali Hellberga, jenže domácí tým předvedl rychlý protiútok a Roman Horák pohodlně zpečetil české vítězství trefou do odkryté klece.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (hlavní trenér České republiky):
Měli jsme výborný nástup, kdy jsme zatlačili Švédy do totální defenzívy a byl nás plný led, hráli jsme s chutí. Pak jsme malinko polevili v závěru první třetiny. Druhá třetina byla velmi špatná, byl to přesně opačný obraz toho, co jsme hráli v té první. Dostávali jsme se pod tlak, dělali jsme chyby, nestíhali jsme. V třetí třetině se to už trošičku zlepšilo. O vítězném gólu, stejně jako proti Finům, rozhodly přesilové hry, speciální týmy, dobře ubráněná oslabení. Řekl bych, že to byl podobný scénář jako proti Finsku, nebyli jsme lepším týmem, ale dokázali jsme vyhrát.