Header image
«
»
  • SWE – FIN 3:7: Severské derby rozlouskla kanonáda Finů

    22.04.2018 | Šimon Sedlařík
    SWE – FIN 3:7: Severské derby rozlouskla kanonáda Finů

Na závěr turnaje se diváci konečně dočkali brankostroje! Postarali se o něj reprezentace Finska a Švédska, přičemž výběr Tre Kronor si tento duel za rámeček rozhodně nedá. Svým sousedům podlehl 3:7, přičemž nestíhal jak v soubojích, tak i v rychlosti či celkovém nasazení. Bitvu o druhé místo tak pro sebe získali hráči ze země tisíce jezer.

Švédsko
Tipsport arena, Pardubice
22.04.2018
18:15
3:7
(0:1, 1:2, 2:4)
Finsko
Branky a nahrávky: 28. Rödin (Jon. Andersson, Arnesson), 49. Everberg (Ölund, Jonsson Fjällby), 56. Everberg (Jonsson Fjällby) – 10. Suomela (Vaakanainen), 21. Palola (Suomela), 34. Jokiharju (Enlund, Niemi), 42. Puustinen (Rajala, Sandell), 53. Jormakka, 60. Pokka (Anttila), 60. Sandell (Honka). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:1. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2572. Střely na branku: 17:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:7. Nejlepší hráči: Dennis Everberg – Antti Suomela.

Švédsko: Gustavsson – Jon. Andersson, Arnesson, J. Petterson, Pilut, Nyberg, Almqvist, Brännström – L. Andersson, Zackrisson, Everberg – C. Klingberg, Händemark, Rödin – Liss, Asplund, Olofsson – Jonsson Fjällby, Ölund, Norman – Nilsson.

Finsko: Husso – Pokka, Vaakanainen, Honka, Kivistö, Jokiharju, Jürgens, Näkyvä – Anttila, Niemi, Enlund – Palola, Suomela, Manninen – Puustinen, Sandell, Rajala – Ikonen, Sallinen, Suomi – Jormakka.

Finové začali poslední střetnutí na pardubickém turnaji zostra, hned v 1. minutě totiž pozornost Gustavssona vyzkoušeli Palola i Suomela. Tlak hráčů v bílo-modrých dresech pokračoval, hned o dvě minuty později se prvně zmíněný finský forvard pokusil o střelu, kterou sice švédský gólman odklepnul pryč, měl však štěstí, že touš nestihli dojíždějící útočníci soupeře. Celek Tre Kronor vůbec nevěděl, kam dříve skočit. O vůbec první projektil Švédů se zasloužil v 8. minutě mladý Axel Jonsson Fjällby. Ačkoli se však ocitl před brankářem sám, na jeho překonání mu chybělo více důrazu. Reprezentační nástupci Koivua či Selänneho se odměny za svou snahu naopak dočkali těsně před polovinou první dvacetiminutovky, když svého zpevněného postoje v brankovišti využil Antti Suomela – 0:1. Druhá půle úvodní části střetnutí se pak nesla v poklidnějším duchu, kromě příležitosti Fredrika Händemarka ze 17. minuty, který nedokázal zasunout puk do prázdné klece Finů, se však už nic vážnějšího nestalo.

Výběr země tisíce jezer začal třetinu druhou stejně aktivně jako tu první a i zde se dočkal zaslouženého zásahu. Olli Palola ve 21. minutě využil pobídku z hole Suomely a nekompromisně zavěsil pod horní tyč Gustavssonovy svatyně. Druhá inkasovaná branka jako by modrožluté trikoty konečně probudila, když viditelně zvýšily aktivitu, jenže ke střelám se ne a ne dostat. Konečně, po několika pokusech mimo, se poprvé v zápase prosadili i Švédi, když nenápadný pozdrav Antona Rödina od modré čáry zaplachtil – a k finskému překvapení rozvlnil síť a snížil na 1:2. O dvě minuty později měl na holi vyrovnání Fredrik Händemark, ale Husso začaroval lapačkou a udržel svůj celek ve vedení. To posléze Finové i navýšili, když ve 34. minutě předvedlo duo Jonas Enlund a Henri Jokiharju natolik umělecké přečíslení, že by se na našich školách mohlo vyučovat místo výtvarné výchovy. Do konce prostřední části se ještě Švédové, jmenovitě Jonsson Fjällby a Carl Klingberg, pokoušeli o druhou trefu, nebylo jim však přáno.

Brankostroj Finů nicméně pokračoval i na startu poslední dvacetiminutovky. Juuso Puustinen a Toni Rajala vykouzlili podobnou kombinaci jako při třetí trefě a svým úspěchem oslavili týmové střelecké kvarteto – 1:4. Marnost Švédů pokračovala – další jedovku na ně ve 46. minutě zničehonic vyslal kapitán Sallinen, ale Gustavsson ji na poslední chvíli přizvedl do ochranné sítě. I sestava s korunkami na hrudi se však nakonec dokázala prosadit. Podobně jako u prvního triumfu se z první vážnější příležitosti radoval Dennis Everberg, jenž naplno využil situaci tři na dva a snížil na 2:4. O šest minut později odpověděli v pohodě hrající Finové, když svůj únik sám na gólmana zužitkoval Pekka Jormakka, ačkoli nikdo nevěděl, zdali svou parádu vymyslel předem, nebo pouze vyplynula z nepovedeného blafáku. Nutno však podotknout, že od dneška pardubičtí diváci jistě věří v magii. I Švédi nicméně předvedli pohlednou kombinaci, na jejímž konci si radostné gesto zopakoval Dennis Everberg – 3:5. Do konce třetiny padly ještě dvě finské branky – jedna přes celé hřiště s gólmanem Švédů na lavičce, o níž se postaral Ville Pokka, druhou přidal jen o několik sekund později Sami Sandell. Jeho trefa padla v čase 59:59, pardubický turnaj tak velkolepě ukončilo křepčení příznivců Suomi.