Header image
«
»
  • FIN - RUS: Vyrovnanou bitvu rozhodl nájezd Puustinena

    26.04.2018 | Daniel Ježek
    FIN - RUS: Vyrovnanou bitvu rozhodl nájezd Puustinena

Euro Hockey Tour pokračuje svým závěrečným turnajem, úvodní duel Švédských hokejových her obstaralo měření sil mezi Finskem a Ruskem. Duel hraný v helsinské Hartwall aréně nabídl vyrovnaný průběh, rozhodnout nakonec musely až nájezdy. V nich se za domácí prosadili Puustinen a Savinainen, čímž Finsku zařídili dva body.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
26.04.2018
18:30
3:2 sn
(0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Rusko
Branky a nahrávky: 29. Puustinen (Pokka, Savinainen), 46. Rajala (Savinainen, Jokiharju), rozh. náj. Puustinen – 8. Galijev (Bučněvič), 56. Barabanov (Mamin, Kablukov). Rozhodčí: Šír, Pešina (oba ČR) - Sormunen, neva (oba Finsko). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 439. Střely na branku: 23:20. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Finsko: Säteri – Honka, Kivistö, Pokka, Jürgens, Jokiharju, Vaakanainen, Näkyvä (A) – Anttila, Niemi, Enlund – Palola, Suomela, Manninen – Rajala, Sandell, Savinainen (A) – Puustinen, Sallinen (C), Jormakka – Ikonen.

Rusko: Košečkin – A. Bělov, Chafizullin, Běreglazov, J. Jakovlev, Marčenko, Nestěrov (A), Gavrikov, Jarullin – Dadonov (C), Byvalcev, Kručinin – Bučněvič, Tkačov, Galijev – Sošnikov, Šalunov, Grigorenko – Mamin, Kablukov (A), Barabanov.

Úvodní minuty duelu mezi Finskem a Ruskem se nesly v opatrném duchu. Nikdo nechtěl udělat chybu, Hartwall aréna si na první zajímavý hokejový moment musela počkat do osmé minuty. A hned z toho byla branka, k radosti menšiny přihlížejících se prosadili Rusové. Pavel Bučněvič ve středním pásmu do akce vyzval Stanislava Galijeva, který si nabruslil do hloubi útočného pásma a střelou kolem vyrážečky poprvé propálil finského brankáře.

V jedenácté minutě mohla sborná jít do dvoubrankového vedení, Bučněvič ale z mezikruží brankáře Säteriho nepřekonal. Další průběh periody příliš mnoho zajímavých momentů nepřinesl, oba brankáři museli likvidovat spíše propagační pokusy.

Druhá třetina už byla zajímavější. Finové ji začali třemi přesilovými hrami za sebou v krátkém časovém rozmezí, domácí ale dokázali zužitkovat až tu třetí. V devětadvacáté minutě se na trestnou lavici poroučel Grigorenko, jeho faul dokonale potrestal Juusu Puustinen, který z levé strany nedal Košečkinovi sebemenší šanci.

Ve čtyřiatřicáté minutě si přesilovou hru zahrálo také Rusko, bránící se Finové však dokázali odolat. O čtyři minuty později pak sborná přežila své oslabení, do kabin se tak po čtyřiceti minutách šlo za vyrovnaného stavu.

Ten ale vydržel jen necelých šest minut závěrečné dvacetiminutovky. K radosti většiny fanoušků v Hartwall aréně se z vedoucí branky radovali Finové. Domácí využili přečíslení dvou proti jednomu, Toni Rajala propálil Košečkina mezi betony. Finové mohli svou vedoucí branku potvrdit v následující početní výhodě, Rusové se však ubránili.

S přibývajícími minutami se do hry více dostával ruský celek, svou aktivitu ale dlouho nedokázal gólově vyjádřit. Rusům se povedlo skórovat až necelých pět minut před koncem, kdy Säteri pouze vyrazil tvrdou ránu Bělova, v předbrankovém prostoru se pak nejlépe orientoval Alexandr Barabanov, který dokázal doklepnout kotouč za záda finského gólmana.

Na konci třetí třetiny ještě o výhře Finska mohl v přečíslení dvou proti jednomu rozhodnout Rajala, proti Košečkinovi však neuspěl. Rozhodnutí nepřineslo ani prodloužení, ke slovu se tak dostaly samostatné nájezdy. V dovednostní soutěži se na finské straně prosadili Juuso Puustinen a Veli-Matti Savinainen, Rusové si naopak vylámali zuby na bezchybném Säterim. Finsko si tak do tabulky Euro Hockey Tour připsalo dva body za výhru po nájezdech, Rusko má jeden bod.