Header image
«
»
  • FIN - CZE 5:2: Češi prohráli i druhý duel na švédském turnaji, Finsko zápas rozhodlo v přesilovkách

    28.04.2018 | Jan Picka
    FIN - CZE 5:2: Češi prohráli i druhý duel na švédském turnaji, Finsko zápas rozhodlo v přesilovkách

Södertälje - Český reprezentační tým se představil podruhé na Švédských hokejových hrách, soupeřem národního týmu bylo Finsko. Češi do duelu nastoupili již bez Červenky a Jordána, kteří dostali od trenérů volno, naopak ve druhé útočné formaci se usídlili brněnští Martin Nečas a Hynek Zohorna. V brankovišti se od úvodní minuty představil gólman Dominik Furch. Čechy během střetnutí trápila hlavně disciplína, často putovali na trestnou lavici, takže se nemohli dostat do řádného zápasového tempa. Finové v duelu nakonec dokázali vstřelit hned čtyři branky v početních výhodách, díky čemuž přehráli český národní tým v poměru 5:2.

Finsko
Scaniarinken, Södertälje
28.04.2018
12:00
5:2
(2:0, 0:1, 3:1)
Česko
Branky a nahrávky: 14. Honka (Ikonen, Kiiskinen), 17. Suomela (Riikola), 41. Kiiskinen (Pesonen, Ikonen), 52. Rajala (Sandell, Riikola), 52. Kivistö (Manninen, Enlund) – 31. A. Musil, 56. R. Kousal (Stránský). Rozhodčí: Tobias Björk, Mikael Holm – David Laksola, Anders Nyqvist (všichni SWE). Vyloučení: 5:8, navíc Sklenička (CZE) 10 min OT. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 577. Střely na branku: 27:21. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:2.

Finsko: Husso (Kilpeläinen) – Kivistö, Honka, Jürgens, Näkyvä (A), Riikola (A), Jokiharju, Juolevi – Manninen, Suomela, Palola – Kiiskinen, Pesonen, Ikonen – Enlund, Sandell, Rajala – Jormakka, Sallinen (C), Puustinen – Anttila

Česko: Furch (Rittich) – J. Krejčík, D. Sklenička, D. Musil, Pyrochta, Hrbas, Pláněk, F. Pavlík – D. Kubalík, Faksa (A), Šťastný – H. Zohorna, Nečas, R. Kousal (A) – Frk, Chytil, Řepík (C) – M. Kaut, Musil, Stránský – Chlapík, Zadina

Mizerná disciplína českého týmu – v tomto duchu se nesla celá první třetina duelu národního týmu proti výběru Finska. Češi putovali na trestnou lavici během prvních dvaceti minut hned čtyřikrát, dvakrát dokázali hokejisté Suomi skórovat. Hned v první minutě musel na trestnou lavici Pyrochta, toto oslabení ještě jeho spoluhráči v klidu ubránili. Následně byl v úvodních minutách duelu k vidění spíše ospalý výkon obou mužstev. Až v deváté minutě se na ledě událo první větší vzrušení, když Kiiskinen střílel z voleje, ale proti jeho ráně měl Dominik Furch připravený beton. O pár sekund později si jedinou početní výhodu v prvním dějství zkusili také Češi, jedovatě střílel Robert Kousal, po něm se pokoušel dorážet ještě Stránský, leč finský gólman Ville Husso si dokázal se všemi střelami poradit. Následně pálili i Frk s Kubalíkem, ani oni však skóre utkání neotevřeli.

Iniciativu duelu ve druhé polovině první části přebral finský tým. Na trestnou lavici putoval Pláněk, Finové se usadili v útočném pásmu, kde dlouho kombinovali. Do akce jim ale zasáhl Kousal, jenž vyslal dopředu Dominika Kubalíka. Ten se procpal až před gólmana Finů, ale český forvard byl již tísněný dojíždějícím bekem, takže trefil jen beton a lapačku Hussa. V téže přesilovce poprvé udeřilo. Julius Honka obdržel přihrávku, na modré čáře měl dost času, aby si srovnal kotouč, načež se střelou švihem trefil přesně do levého horního rohu branky Furcha, jenž toho moc neviděl. Pět minut před první sirénou inkasoval menší trest bek Pavlík. Antti Suomela dostal velký prostor na pravé straně, první jeho pokus zblokoval David Musil, jenže díky následné střele švihem se už finský útočník prosadil. Puk se od břevna odrazil za brankovou čáru. Po první třetině vedlo Finsko 2:0.

Do prostřední části museli Češi vstoupit o hodně lépe, pokud chtěli s nepříznivým skóre něco udělat. A tak se i stalo, národní tým měl o hodně lepší pohyb, než tomu bylo v úvodní třetině. Aktivitou hýřili hlavně šikovný novic Nečas s aktivním Kubalíkem, kteří se často snažili pálit a oslovovat v dobrých šancích své kolegy. Po jedné takové akci se ke střele dostal Hynek Zohorna, jeho střela z první skončila těsně mimo. Finové se již tolik do šancí nedostávali, čeští beci si na jejich výpady dávali větší pozor, útočníci navíc díky zrychlenému napadání nedovolovali soupeři přesněji rozehrávat. V přesilovce českého týmu střílel mezi betony Kubalík, po něm chtěl dorážet Faksa, ale sudí akci zastavili svým hvizdem, záhy poslali právě Radka Faksu na trestnou lavici za sekání gólmana.

V polovině základní hrací doby, přesně v čase 30:15, se český celek dočkal snížení nepříznivého stavu. A bylo to po akci důrazné čtvrté formace. Na pravé straně bleskově našlápl Adam Musil, Martin Kaut ho dobře viděl a žabičkou za finskou obranu poslal svého parťáka do útočného pásma. Ten nejprve vystřelil z úhlu do finského gólmana, Husso touš jen vyrazil před sebe, čehož si Adam Musil dobře všiml, načež bleskovou dorážkou vstřelil svůj první gól v národním týmu. S následným přečíslením Finů si skvěle poradil přemisťující se brankář Furch. V úplném závěru druhé třetiny si Češi zahráli ještě jednu přesilovku. Během ní celkem nečekaně vypálil z pravé strany Robert Kousal, jeho tvrdá rána švihem nakonec skončil na tyči, kam puk odrazil důležitým zákrokem lapačkou Ville Husso, jenž držel finský tým. Ten po dvou částích vedl už jen 2:1.

Jenže už po 53 sekundách od začátku třetí třetiny Finové potřetí udeřili, odskočili tedy znovu na rozdíl dvou branek. Pyrochta zaváhal za vlastní brankou, kde ho o puk obral Pesonen, ihned ho přihrál před brankoviště, odkud ho Tuomas Kiiskinen poslal neomylně do branky České republiky. Deset minut před závěrečnou sirénou přišla další nepříjemnost pro český tým, a sice oslabení ve třech. V něm se předvedl jako perfektní čistič před brankou David Musil, který se svými bránícími kolegy nepustil Finy k pořádně střele, s tou jedinou si poradil Furch.

Nicméně Češi nakonec počtvrté inkasovali, bylo to již ve finské přesilovce pět na čtyři. Sandel se štěstím prošel českou obranou, všiml si, že u pravé tyče stojí připravený Toni Rajala, jemuž přihrál šikovně o beton Furcha. Rajala už neměl problém trefit prázdnou branku Česka. A o 25 sekund později už to bylo dokonce 5:1 pro Finy. Tomi Kivistö se na modré čáře opřel do odraženého puku, jeho tvrdý projektil proletěl skrumáží před brankovištěm Furcha, jenž toho moc neviděl, puk tedy zakončil svou jízdu až v síti. I Češi poté dokázali využít přesilovou hru. Nečas vystřelil těsně mimo, kotouč se záhy vrátil před bránu, kde o něj srdnatě bojoval Stránský. Od jeho hole se puk dostal k pohotovému Robertu Kousalovi který bekhendem vstřelil druhý gól národního týmu. Finsko nakonec dovedlo duel do zdárného konce, český výběr porazilo 5:2.

Ohlasy po utkání

Josef Jandač (Česká republika): „První třetina byla špatná, měli jsme v ní spoustu vyloučení, půlku jsme hráli v oslabení, dostali jsme v ní góly, které určily ráz zápasu. V druhé jsme se zvedli, vypadalo to daleko lépe, začali jsme se pohybovat a dotahovat souboje, udrželi jsme se víc v útočném pásmu. Možná jsme v ní mohli zápas srovnat, dali jsme kontaktní gól, ale při nástupu do třetí třetiny jsme udělali chybu hned v první minutě, soupeř odskočil na dva góly a pak jsme zase byli vyloučení. Jakmile nám utekli na rozdíl více gólů, tak už jsme s tím nemohli nic dělat."