Header image
«
»
Švédsko
místo neznámé
28.04.2018
15:30
3:1
(1:0, 2:0, 0:1)
Rusko
Branky a nahrávky: 18. Norman (Janmark), 34. Pilut (Kempe), 35. Nilsson – 54. Byvalcev (Kablukov). Rozhodčí: Salonen, Pajula (oba FIN) – Persson, Malmqvist (oba SWE). Vyloučení: 4:3, navíc Sošnikov (RUS) 10 min. OT. Bez využití. Diváci: 5 696. Střely na branku: 27:24. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Švédsko: Hellberg – J. Klingberg, E. Gustafsson, A. Larsson, Ekman-Larsson, Almqvist, Wikstrand, Brännström, Pilut – L. Andersson, Zibanejad, Janmark – Petterson, Backlund, Kempe – Pääjärvi, Jo. Larsson, J. de La Rose – C. Klingberg, Norman, Everber

Rusko: Košečkin – Marčenko, Nestěrov, Chafizullin, Kiselevič, Běreglazov, J. Jakovlev, Trjamkin, Gavrikov – Šalunov, Andronov, Grigorenko – Dadonov, Anisimov, Bučněvič – Sošnikov, Tkačov, Galijev – I. Michejev, Kablukov, Mamin – Byvalcev.

V úvodu utkání se hra přelévala z jedné strany na druhou. Oba celky nepůsobily úplně sehraně a dost často chybovaly. Větší šance k vidění nebyly. Rusové si v jedenácté minutě zahráli početní výhodu, k většímu ohrožení švédské branky se ale nedostali.

Necelých šest tisíc diváků se v hale Hovet první branky dočkalo v osmnácté minutě. K radosti většiny z nich se prosadili domácí Švédové. Janmark se dostal ke kotouči na kruhu pro vhazování, svým pasem ke střele vyzval Johna Normana, který bez váhání uklidil kotouč za ležícího Košečkina.

Druhá třetina tak začínala s jednobrankovým vedením výběru Tří korunek. Rusové mohli náskok svého soka smazat v početní výhodě z úvodu prostřední dvacetiminutovky, Sborné se ale přesilovka znovu nepovedla. O chvíli později se při hře pěti proti čtyřem nevedlo ani Švédsku.

Další přesnou trefu tak nabídla až třicátá čtvrtá minuta. Radovali se znovu Švédové, Lawrence Pilut zužitkoval rychlou akci a střelou z mezikruží překonal Košečkina. Rusové působili dost opařeně, za další minutu musel Košečkin znovu lovit kotouč ze své sítě. Po krásné individuální akci se prosadil Jacob Nilsson.

Rusové se dostali do velmi těžké situace, Sborná ale nic nevzdávala. Rusko sice zbrzdilo oslabení na začátku závěrečné dvacetiminutovky, ve čtyřicáté čtvrté minutě však Dadonov po dobré akci orazítkoval jen tyč. Převaha Sborné pokračovala i v následujících minutách, Rusové ale dlouho nemohli najít recept na překonání brankáře Hellberga.

Rusko se dokázalo prosadit až v padesáté čtvrté minutě, kdy švédský gólman nestačil na teč Alexeje Byvalceva. Rusové za další dvě minuty dostali příležitost přesilové hry, tu ale využít nedokázali. Švédové si zbytek utkání pohlídali a zaslouženě si dokráčeli k výhře 3:1.