Header image
«
»
  • RUS - CZE 4:2: Ani třetí utkání Švédských her Češi nezvládli, podlehli i Rusku

    29.04.2018 | Jiří Mokrý
    RUS - CZE 4:2: Ani třetí utkání Švédských her Češi nezvládli, podlehli i Rusku

S t o c k h o l m - Čeští hokejoví reprezentanti měli před dnešním utkáním na kontě na Švédských hokejových hrách dvě porážky. Poslední zápas před rychle se blížícím mistrovstvím světa tak chtěli zvládnout, vyhrát a naladit se tak před šampionátem na vítěznou vlnu. To se jim ale nepovedlo, i když na mužstvu byla vidět velká snaha.

Rusko
Hovet, Stockholm
29.04.2018
12:00
4:2
(2:1, 1:1, 1:0)
Česko
Branky a nahrávky: 10. Dadonov (Anisimov), 13. Bučněvič (Tkačov), 38. Tkačov (Bučněvič), 59. Sošnikov – 9. Jaškin (Chytil), 34. Chytil (Nečas). Rozhodčí: Tobias Björk, Mikael Holm – David Laksola, Anders Nyqvist (všichni SWE). Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 999. Střely na branku: 31:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.

Rusko: Šesťorkin (Košečkin) – Chafizullin, Kiselevič, Trjamkin, Gavrikov, Běreglazov, J. Jakovlev, A. Bělov – Dadonov (C), Anisimov, Kaprizov – Sošnikov, Andronov (A), Mamin – Bučněvič, Tkačov, Kručinin – I. Michejev, Kablukov (A), Byvalce

Česko: Francouz (Furch) – Moravčík, D. Sklenička, Polášek (A), Pláněk, Hrbas, Pyrochta, D. Musil, F. Pavlík – Šťastný, Chytil, Nestrašil (C) – R. Kousal (A), Nečas, H. Zohorna – Jaškin, Chlapík, Frk – Stránský, A. Musil, M. Kaut – Za

Čeští hráči hrající dnes v bílých dresech začali aktivněji, než Rusové. Ve třetí minutě se rozhodl podpořit kolegy v útoku David Sklenička, před brankou jeho střelu dobře stínil Stránský, ale Šesťorkin tentokrát zasáhl přesně.

V polovině šesté minuty nebezpečně zaútočili i Rusové, na Francouze se řítila kompletní třetí útočná trojice Bučněvič, Tkačov, Kručinin. Jejich akce ale nakonec skončila jen nepříliš nebezpečným nahozením puku.

O mnoho lépe se vedlo hostujícímu týmu, kterým dnes byli podle zápisu Češi. Rychlého střídání v deváté minutě a pasu od Chytila využil Dmitrij JAŠKIN rychlou střelou ze středu obraného pásma Rusů, která prošla až do sítě - 1:0.

Čeští hráči v závěru utkání ještě zvýšili aktivitu a snažili se ovyrovnání.

Prakticky z protiútoku v desáté minutě však bylo srovnáno, Pavlu Francouzovi nedal z brejku šanci Jevgenij DADONOV a vymetl všechny pavouky v levém horním rohu jeho brány - 1:1.

O tři minuty později už čeští reprezentanti prohrávali. Po chybné rozehrávce se trefil odrazem od břevna PAVEL BUČNĚVIČ - 1:2. Češi se pak museli spíše bránit, vedením Rusů byli viditelně zaskočeni. Ubránili i oslabení, když prvním českým hráčem na trestné byl Marek Hrbas.

Hned zkraje druhé třetiny se Češi opět bránili oslabení o jednoho hráče, na trestnou musel Adam Polášek za hákování. I toto oslabení ustáli bez pohromy.

První polovina druhé periody nabídla hodně rozháranou hru z obou stran, často přerušovanou technickými přestupky obou mužstev.

Ve třicáté minutě ale málem udeřilo před Francouzem. Do českého obranného pásma si skvěle nabruslil Bogdan Kiselevič, ale Fancouz jeho střelu do horní části branky zneškodnil.

Po této šanci se hra zrychlila a přibyly i šance. V čase 31:44 musel za katr právě autor předchozí šance Bogdan Kiselevič a sice za vražení na hrazení a čeští hráči ucítili šanci k vyrovnání. Povedlo se to čtyřicet dvě sekundy před Kisellevičovým plánovaným návratem na led. Čas 33:02 přinesl totiž druhý gól v ruské síti. Martin Nečas poslal přihrávku do brankoviště, kde ji ztečoval mimo dosah Šesťorkinův Filip CHYTIL - vyrovnáno 2:2.

Tentokrát si Češi pohlídali, aby vedení udrželi delší dobu. To se jim povedlo na čtyři a půl minuty. Pak přišla velmi pohledná akce dvojice Pavel Bučněvič Vladimír TKAČOV. Prvně jmenovaný skvěle objel Francouzovu svatyni a zpětnou přihrávkou předložil puk Tkačovovi, jenž měl před sebou už odkrytou bránu. Pavel Francouz byl bez šance zasáhnout.

Půl minuty před druhou sirénou musel ještě likvidovat nebezpečnou pecku Martina Pláňka Igor Šesťorkin. Skóre tak i po druhé třetině bylo o jednu trefu příznivější pro ruský tým.

Ve třetí třetině se hrálo tři minuty, když fauloval kolenem Kirill Semjonov a český národní tým měl znovu příležitost vyrovnat. Hráči v červeném ale hráli pozorně a soupeři žádnou větší šanci nenabídli.

Aktivně si počínali Zohorna s Jaškinem, jehož střela z otočky však skončila na zadním hrazení. V polovině třetí třetiny předvedl své schopnosti ofenzivní obránce odchovanec Třebíče Filip Pyrochta, který zavezl puk přes celé kluziště a nabídl jej spoluhráčům za brankou. Žel ti o něj proti ruské přesile přišli.

Také Adam Polášek se snažil ohrozit ruského gólmana a tlačil se z pravé strany před brankoviště. Ruská obrana však byla proti a akce skončila posunutou bránou Rusů.

Také Martin Nečas o sobě dal vědět v padesáté třetí minutě. Dnes hrál evidentně ve větší pohodě, než v utkání s Finskem, kdy podle vlastních slov ještě dobíral prášky. Teď ukázal rychlé bruslení a přehled ve hře, když si najel na přihrávku mezi kruhy. Jeho střela zápěstím ale letěla jen centimetry na ruskou klec.

Hákování a filmovaný pád byly příčinou většího prostoru na ledě. Na dvě minuty si museli odpočinout Bogdan Kiselevič a Martin Frk a hrálo se tudíž ve čtyřech bruslařích na obou stranách. Chytře to zpoza brány zkoušel Frk, ale Šeťorkin situaci s problém ustál.

Dvě a půl minuty před třetí sirénou odvolala česká lavička brankáře. Češi zavřeli soupeře v jeho pásmu a jedna střela střídala druhou, pohříchu však všechny končily na obětavě hrajících Rusech. Když se hráči v červeném dostali k puku, byl toho čtvrtý gól v už prázdně české bráně. Z točky se trefil přes celé kluziště Nikita SOŠNIKOV - 4:2.

Český národní tým tak na turnaji i potřetí prohrál a má tak před turnajem mistrovství světa v Dánsku hodně o čem přemýšlet.

Ohlasy po utkání

Jaroslav Špaček (asistent trenéra národního týmu): „Myslím si, že jsme dneska podali výborný výkon, dobře jsme bruslili. Včera jsme měli mítinky s obránce, dnes už rozehrávky dávali rychleji. Útočníci pak měli více prostoru, dohrávali souboje. Výkon byl vynikající. Potopili nás pouze totální chyby, pak není jednoduché vyhrát.“