Header image
«
»
  • Češi na závěr turnaje nestačili na sbornou, přesto turnaj ovládli!

    10.02.2019 | Matěj Vybíral
    Češi na závěr turnaje nestačili na sbornou, přesto turnaj ovládli!

Stockholm - Češi, už jako vítězové Beijer Hockey Games, vyzvali na závěr turnaje Rusko, které ještě mohlo v případě výhry zabojovat o druhé místo. Aktivní sborná si vypracovala již v první třetině více šancí, ve druhé části sice šel do vedení národní tým, ale Rusové nakonec po zásluze skóre otočili a už ve 40. minutě vedli. Ve třetí části si už vedení pohlídali a na konečných 3:1 upravil Alexandr Kadějkin.

Rusko
Hovet arena
10.02.2019
12:00
3:1
(0:0, 2:1, 1:0)
Česko
Branky a nahrávky: 35. Kuzmenko (Okulov, Běreglazov), 40. Kuzmenko, 54. Kadějkin (Rafikov, Alexejev) – 29. T. Zohorna (Zámorský, Koblížek). Rozhodčí: Nord, Linde – Nordlander, Löfgren (všichni SWE). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 25:13. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Rusko: Konovalov – Zub, Arzamascev, Jelesin, Rafikov, Kulik, Mironov, Miščenko, Běreglazov – I. Michejev, Kadějkin, Denisenko – Nikoncev, Šipačov (C), Kagarlickij – Okulov, Světlakov, Kuzmenko – Burdasov, Zernov, Slepec – Alexejev.

Česko: Hrubec – Polášek, Zámorský, Štencel, Kundrátek, Krejčík, M. Doudera, Galvas, D. Musil – Zaťovič (C), P. Holík, M. Kvapil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – Červený, Horák, Lenc – Koblížek, Rousek, Stránský – Zdráhal.

První část toho moc, co se týče ofenzivy, nenabídla. Češi se těžce prokousávali přes tuhou ruskou defenzivu a když už se dostali do palebné pozice, většinou jejich pokusy byly sraženy. Český tým vypálil na branku pouze třikrát a Konovalov neměl na kontě žádný těžký zákrok. Naopak Šimon Hrubec se dvakrát pořádně zapotil. Šipačov našel v početní výhodě Rafikova před brankou, třinecký gólman se zaskvěl. Druhou šanci měla sborná také v přesilovce, když se Kundrátek nedohodl s Tomášem Zohornou a volný kotouč sebral Světlakov, jenž následně našel mezi kruhy osamoceného Kuzmenka, Hrubec se stačil přesunout a kotouč ukryl ve výstroji.

Hned v úvodu druhé části si česká reprezentace vypracovala největší šanci v průběhu utkání. Arzamascev namazal kotouč Martinu Zaťovičovi, kapitán se řítil sám na branku, vypálil zápěstím a Konovalov puk vytěsnil mimo tři tyče. Následně si dvě příležitosti vypracovala sborná. V oslabení Světlakov předložil kotouč Michejevovi, Hrubec se stačil přesunout. Michejev měl tutovku i v přesilovce, z levého kruhu zamířil však jen do bližší tyče.

Skóre překvapivě otevřeli Češi. Zámorský posunul puk do jízdy Tomáši Zohornovi, jeho střela zápěstím propadla Konovalovi a puk se pomalu doklouzal za brankovou čáru. Srovnáno mohlo být za dvacet sekund, ale Hrubec zatím vynikal a betonem si poradil i se zakončením Světlakova z bezprostřední blízkosti.

Nakonec se ovšem sborná přeci jen dočkala. Krásnou kombinaci Běreglazova s Okulovem a Andrejem Kuzmenkem zakončil třetí jmenovaný střelou z mezikruží k levé tyčce. Rusko tento gól nastartoval a zbytek druhé části byl v jeho režii. Osamoceného Nikonceva ještě vychytal Hrubec, při úniku Zernova mu zase pomohla horní tyč. Šimonu Hrubcovi ale příliš nepomohl ve 40. minutě Milan Doudera. Andrej Kuzmenko nahazoval kotouč z úhlu před branku, trefil špatně nastavenou hokejku českého obránce a český gólman byl bez šance zareagovat. Třinečtí spoluhráči si vybrali smolný moment.

V poslední periodě si český tým vytvořil velmi zajímavou šanci na srovnáni. Patrik Zdráhal se prohnal kolem Kulika, ten zatáhl za záchrannou brzdu a za hákování bylo nařízeno trestné střílení. Určen byl Marek Kvapil, jeho forhendový blafák byl však příliš pomalý a Konovalov betonem kotouč vyrazil.

Češi se několikrát usadili v útočném pásmu, ale nemohli si vytvořil další příležitosti. Naopak sborná hrozila z brejků, Šipačov našel Nikonceva, Hrubec se parádně přesunul a zlikvidoval tuhle tutovku. Definitivní rozuzlení přišlo v 54. minutě, Alexandr Kadějkin šikovně tečoval Rafikovovo nahození mimo dosah Šimona Hrubce. Nic důležitého se už nestalo, Rusko tak slaví výhru 3:1, přesto se český tým stává vítězem Švédských hokejových her!

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (Česká republika): Dnes to bylo o hlavě. Byli jsme hůře nastaveni než v předchozích zápasech. Utkání rozhodly naše chyby po vhazování. Nedokázali jsme držet útočné pásmo, ve druhé třetině jsme dělali věci, které jsme vůbec neměli, například napadání ve třech. Chyběl týmový duch. Nás neomlouvá to, že odjela první lajna. Čekal jsem od ostatních, že se budou chtít ukázat víc, trochu mě to zklamalo. Rusko také nehrálo nějak exkluzivně, mělo spoustu šancí, ale my také. Ujel Zaťovič, Kvapil jel trestné střílení. Jinak s turnajem samozřejmě spokojenost. Říkali jsme, že budeme hrát na výsledek a potvrdili jsme to.