Header image
«
»
  • Hvězdný souboj ovládli Švédové, Rusům na úvod Her nasázeli v přestřelce šest branek

    01.05.2019 | Daniel Kinc
    Hvězdný souboj ovládli Švédové, Rusům na úvod Her nasázeli v přestřelce šest branek

S t o c k h o l m - V Brně startují České hokejové hry až ve čtvrtek, úvodní zápas už však má poslední díl letošního ročníku Euro Hockey Tour. Ve Stockholmu se na prvního máje utkaly Švédsko s Ruskem, které do utkání vyrukovaly i s těmi největšími hvězdami z NHL. Prim v utkání hráli domácí hokejisté, kteří sborné sázeli jeden úder za druhým při přesilových hrách. Švédové zvítězili nakonec 6:4 a vstoupili do turnaje ziskem tří bodů.

Švédsko
Ericsson Globe, Stockholm
01.05.2019
15:00
6:4
(1:1, 3:1, 2:2)
Rusko
Branky a nahrávky: 3. Nygård (Bratt), 21. Eriksson (Lander, E. Pettersson), 24. Krüger (Bengtsson), 39. Lindblom (Bratt, E. Pettersson), 47. Eriksson (Lander, E. Pettersson), 58. M. Kempe (Eriksson, Lander) – 19. Jelesin (N. Gusev, Malkin), 31. Andronov (S. Plotnikov, N. Gusev), 50. Grigorenko (Barabanov, Anisimov), 60. Kučerov (Sergačjov, Kaprizov). Rozhodčí: Heikkinen, Brännare – Malmqvist, Persson. Vyloučení: 3:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 13447. Střely na branku: 38:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:4.

Švédsko: Markström – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), Hägg, E. Gustafsson, M. Pettersson, Holm, Svedberg – Nygård, E. Pettersson, Bratt – Wedin, A. Kempe, Lindblom – Eriksson, Lander, M. Kempe – Rasmussen, Krüger, Bengtsson.

Rusko: Vasilevskij – Nestěrov, Sergačjov, Zub, Chafizullin, Jelesin, Kiselevič, Blažijevskij – Kučerov, Malkin (A), N. Gusev – Kaprizov, Anisimov, Grigorenko – Dadonov, Kadějkin, Barabanov – S. Plotnikov (A), Andronov, Kovalčuk (C) – I. Michej

V souboji dvou týmů plných hvězd ze zámoří využili Švédové v úvodu domácího prostředí. Už ve třetí minutě dostal po buly přesnou přihrávku před branku Joakim Nygard a ranou z první překonal ruského brankáře Vasilevského – 1:0. Po uplynutí poloviny první třetiny si oba celky vyzkoušely přesilovku, ani Švédové, ani Rusové však úspěšní nebyli. Po konci oslabení se ale sborná dočkala vyrovnání, když Gusev našel pasem z rohu hřiště volného obránce Alexandra Jelesina a ten se tvrdou ranou příklepem z pravého kruhu trefil nekompromisně k tyči – 1:1. Divácky hodně zajímavá úvodní dvacetiminutovka skončila nerozhodně.

Domácí výběr vstoupil skvěle i do druhé části. Po vyloučení Malkina měli Švédové k dispozici čtyřminutovou přesilovku a v ní udeřili dokonce dvakrát! Nejprve střílenou přihrávku Landera usměnil za beton ruského brankáře Loui Eriksson, aby za další dvě minuty zvyšoval na 3:1 jeho spoluhráč Marcus Krüger. Ten se jako první zorientoval na brankovišti a kotouč ve zmatku za brankou poslal za ležícího Vasilevského. V 28. minutě mohl snížit Rus Nestěrov, jeho střela z první z pravého kruhu ale šla těsně nad.

Snížení přišlo až za další tři minuty, když Rusové rozjeli rychlý brejk a Gusevovu ránu vyraženou Markströmem doklepl do sítě na brankovišti pohotový Sergej Andronov - 3:2. Poslední slovo ale ve druhé části měli opět Švédové, kteří znovu trestali v přesilovce. Tentokrát ve dvojnásobné početní převaze zůstal na brankovišti volný Oskar Lindblom a nabídku na teč od Bratta nasměroval k tyči – 4:2. Ještě v téže třetiny Švédové dali i pátý gól, ten však pro hru vysokou holí nebyl uznán.

Ve třetí části Švédové v úvodu bránili náskok a poté sami udeřili, přičemž těžili z faulů soupeře. Šest sekund po konci přesilovky zůstal opět na brankovišti na chvíli volný Loui Eriksson a znovu usměrnil k tyči střílenou nabídku Landera. Švédové dali čtvrtou branku z velmi podobné situace – 5:2. Hvězdný ruský výběr se nechtěl vzdát a snížil deset minut před koncem. Michal Grigorenko sice napoprvé neuspěl, když obkroužil branku, následně však parádně usměrnil pod břevno nahození Barabanova – 5:3.

V dalších minut byli Rusové na konci a byli aktivnější, ale další snížení nepřicházelo. Tři a půl minuty před koncem sborná odvolala brankáře, ovšem kotouče se ujal v obranném pásmu Mario Kempe a přes celé hřiště ranou do odkryté branky pečetil výhru Tre Kronor – 6:3. V závěru to Rusko zkusilo ještě jednou bez brankáře a dočkalo se ještě kosmetické úpravy výsledku, když Kaprizov nabil Nikitu Kučerovovi a nejproduktivnější hráč základní části letošního ročníku NHL prostřelil švédského brankáře ranou z první pod beton. Na výhře Švédů už to ale nic nezměnilo, poslední mistři světa vstoupili do Carlson Hockey Games tříbodovým vítězstvím.