Header image
«
»
  • Češi ve skvělé atmosféře skolili Švédsko, Bartošák se blýskl nulou

    04.05.2019 | Jan Tajzler
    Češi ve skvělé atmosféře skolili Švédsko, Bartošák se blýskl nulou

B r n o – Český tým má za sebou druhé a musíme konstatovat, že velmi povedené utkání. Svěřenci trenéra Říhy nastoupili před vyprodanou DRFG arenou proti týmu Švédska a od první minuty hýřili aktivitou, kterou ve vedoucí branku přetavil Dmitrij Jaškin. Český tým měl více ze hry i ve druhé třetině, kdy se znovu prosadil Jaškin, ovšem tentokrát jeho branka nebyla uznána. Domácímu výběru to však nakonec vadit nemuselo, povedený výkon potvrdili Češi v závěru, když Švédům zmařili snahu o vyrovnání během power-play. Stoprocentní výkon podal také brankář Patrik Bartošák, jenž si k vítězství připsal i čisté konto.

Česko
DRFG arena, Brno
04.05.2019
18:30
3:0
(1:0, 0:0, 2:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 8. Jaškin (D. Sklenička), 58. Palát, 59. Voráček (Rutta). Rozhodčí: Konstantin Olenin, Jevgenij Romasko – Tomáš Brejcha, Jiří Gebauer. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 23:22. Průběh utkání: 0:3.

Nejlepší hráči utkání: Oliver Ekman-Larsson (SWE) – Patrik Bartošák (CZE).

Česko: Bartošák – Hronek, J. Kolář, Gudas (A), D. Sklenička, Rutta, Moravčík, Zámorský, D. Musil – Voráček (C), Simon, Frolík (A) – Jaškin, Chytil, Palát – H. Zohorna, T. Zohorna, D. Kubalík – Tomášek, Fořt, Červený – Rousek.

Švédsko: H. Lundqvist – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), E. Gustafsson, M. Pettersson, Hägg, Svedberg, Bengtsson – Hörnqvist (A), E. Pettersson, Bratt – E. Lindholm, A. Kempe, Lindblom – Nygård, Lander, Eriksson – M. Kempe, Krüger, Rasmussen – We

Češi nastoupili před vyprodanou DRFG arenou s velkou chutí, což bylo v úvodu utkání na jejich herním projevu znát. Vysoká aktivita se českému týmu vyplatila, v čase 7:04 nahazoval kotouč na švédskou branku Sklenička, k puku se dostal Dmitrij Jaškin, jenž dokázal na zádech udržet švédského beka a z ostrého úhlu se jeho střela s pomocí tyče a betonu brankáře Lundqvista dostala za brankovou čáru. Češi mohli své vedení navýšit záhy při přesilové hře, Voráčkovi se podařilo přihrávkou přes celé pásmo vyzvat ke střele Gudase, ten se odhodlal vypálit do rozhozené obrany Švédu, avšak střela mu příliš nesedla a branku ve slibné příležitosti minul. Švédové se do hry dostali v závěru první třetiny, kdy zahrávali dvě po sobě jdoucí přesilové hry, česká obrana v čele s brankářem Bartošákem odolala, a domácí výběr tak odcházel do kabin za jednobrankového vedení.

Start prostředního dějství přinesl velké příležitosti českého týmu. Nejprve se Jaškinovi podařilo přihrávkou z pravé strany uvolnit Paláta, proti kterému musel Lundgvist vytáhnout svou vyrážečku. Vzápětí se Simonovi podařilo šikovně tečovat střelu v podání Musila a na hranici brankoviště se snažil kotouč vydolovat Frolík, švédská obrana už si však českého útočníka dokázala zpacifikovat a významně pomoci svému brankáři. Krátce poté se blízko k vyrovnávací brance dostali i Švédové, odražený kotouč před Bartošákem dojel Nygärd, včasně se však dokázal koncentrovat i český brankář, jenž puk sice znovu vyrazil na švédského hráče, ale od něj už se kotouč odhodlal zamířit mimo českou branku.

Češi byli v dalším průběhu nadále aktivní, vynutili si dvě přesilové hry. V jedné z nich se dostatečným důrazem na brankovišti prezentoval Dmitrij Jaškin, jenž dokonce propasíroval kotouč za Lundqvista, ale radost ze druhé branky v utkání mu překazila trenérská výzva, na jejímž základě se rozhodčí po poradě s kolegou u vide rozhodli rozpažit. Češi mohli další branku přidat v závěru druhé třetiny, kdy do přečíslení dva na jednoho ujížděli Kubalík s Tomášem Zohornou, druhý jmenovaný však na švédského brankáře nevyzrál.

Ve třetí třetině vycházel český tým ze zajištěné obrany, která švédskému soupeři neumožňovala dostávat se do přímého ohrožení Bartošákovy svatyně. Čechy také ve třetí třetině zdobila příkladná disciplína. Ještě více přiklonit český tým na stranu vítězů mohl obránce Hronek, jenž po své prudké střele trefil horní tyč Lundqvistovy branky. Švédové zkusili po time-outu více než dvě minuty před koncem základní hrací doby sáhnout ke hře bez brankáře, ovšem ani s jedním hráčem navíc se nedostali do českého obranného pásma, naopak velmi rychle inkasovali, když odkrytou branku trefil Ondřej Palát. Švédský trenér vědom si faktu, že jeho tým už nemá co ztratit, sáhl ke hře bez brankáře i za dvoubrankového manka, ovšem i tento pokus byl marný, neboť třetí radost pro vyprodanou DRFG arenu obstaral kapitán Jakub Voráček. Češi se tak v rámci přípravy na Mistrovství světa vrátili proti Švédům na vítěznou vlnu a v nedělním večeru je čeká generálka s ruským výběrem, po kterém by již měla být známa nominace na světový šampionát na Slovensku.