Header image
«
»
  • Finové poprvé padli, v severském derby těsně nestačili na Švédsko

    05.05.2019 | Filip Krůza, foto: Vít Novák.
    Finové poprvé padli, v severském derby těsně nestačili na Švédsko

B r n o – Poslední den brněnských Carlson Hockey Games odstartoval v 14:00 tradiční skandinávský souboj mezi reprezentačními výběry Švédska a Finska. Po dvou zápasech stoprocentní Finové se sice v přesilové hře ujali vedení, jenže jejich soupeř ještě v první třetině průběh utkání otočil a své vedení až do konce závěrečné nepustil. O vítězi turnaje tak rozhodne večerní zápas mezi Českem a Ruskem.

Švédsko
DRFG arena, Brno
05.05.2019
14:00
2:1
(2:1, 0:0, 0:0)
Finsko
Branky a nahrávky: 9. Rasmussen (Krüger, Wedin), 13. E. Lindholm (Hörnqvist, E. Pettersson) – 6. Savinainen (Kakko, Ilomäki). Rozhodčí: Jeřábek, Hodek – Gebauer, Špůr. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6576. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1

Švédsko: Markström (40. Enroth) – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), E. Gustafsson, M. Pettersson, Holm, Hägg, Bengtsson – Eriksson, E. Pettersson, Hörnqvist (A) – Lindblom, A. Kempe, E. Lindholm – Bratt, Lander, Nygård – Rasmussen, Krüger, M. Kempe

Finsko: Lankinen – Lehtonen (A), Koivisto, Sund, Jokiharju, Mikkola, Kaski, Lindbohm, Vainio – Rajala, Ilomäki, Kakko – Savinainen (A), Ruotsalainen, Kuusela – Kiviranta, Tyrväinen, Ojamäki – Jo. Nättinen, Lammikko, Anttila (C).

Úvodní minuty skandinávského souboje se nesly ve znamení vyrovnané hry. První zákrok si připsal švédský gólman Markström. Švédové se po vhazování vydali na druhou stranu kluziště a ke střele se dostal obránce Chicaga Gustafsson, ovšem jeho pokus neznamenal pro brankáře Lankinena větší hrozbu. Švédové se posléze drželi nějakou dobu v útočné třetině, jenže ani jedna ze střel švédských obránců se neujala. Sund poté vystihl švédskou rozehrávku a osvobodil svůj tým ze soupeřova tlaku. O chvíli později se navíc podrážením provinil talentovaný Pettersson a Finové měli k dispozici první přesilovou hru. V šesté minutě ji využili. Ilomäki po skvělé práci za bránou našel na levém kruhu Kakka, ten ještě vylepšil pozici pro Veli-Matti Savinainena a finský útočník jen poslal kotouč do odkryté brány – 0:1.

Švédové však nechtěli připustit stejný scénář jako v zápase proti Čechům a již za tři minuty vstřelili svůj první gól před brněnskými diváky. Anton Wedin poslal kotouč od pravého mantinelu na Krügera, ten ještě prodloužil na Dennise Rasmussena. Forvard Magnitogorsku pak překonal brankáře Lankinena střelou na bližší tyč – 1:1. Ve 12. minutě zazněly tyče obou branek. Nejprve na tu švédskou zahrál Arttu Ruotsalainen ranou z levého kruhu, na druhé straně pak kotouč po odrazu od obránce také narazil do tyče. Švédové si následně zahráli přesilovou hru a byli v ní úspěšní. Elias Pettersson našel před bránou Hörnqvista, ten však ještě finského brankáře nepřekonal. Kotouč se ale odrazil k Eliasi Lindholmovi, jenž jej poslal mezerou mezi betony Lankinena do sítě – 2:1. Hokejisté Tre Kronor mohli navýšit své vedení v další přesilovce, tentokrát ale úspěšní nebyli. V závěru třetiny předvedl skvělý zákrok Markström, který neuvěřitelně zastavil zakončení Lammikka do odkryté brány.

Druhá třetina již na vstřelené branky tak bohatá nebyla. Finové měli sice poté, co jejich soupeř hrál v šesti hráčích, k dispozici další početní výhodu, jenže svůj druhý gól v ní nepřidali. Paradoxně největší šanci v ní měli Švédové, když se Nygård dostal do úniku. Švédského gólmana ale bekhendovým zakončením nepřekonal, protože vůbec netrefil bránu. V dalších minutách druhé periody byla k vidění spíše vyrovnaná hra bez větších gólových příležitostí na obou stranách ledové plochy. Ve 33. minutě se do samostatného úniku dostával dlouhán Anttila, ovšem byl zahákován a nebylo mu tak znemožněno přesnější zakončení. Rozhodčí se rozhodl udělit pouze dvouminutový trest a trestné střílení se tak nejelo. Na Markströma během početní výhody vystřelili Ilomäki a Rajala. První jmenovaný však trefil jen boční síť, před střelou druhého sklapl švédský gólman v pravý čas betony. Švédové zahrozili již v pěti a dokonce zazvonila tyč. Hörnqvistovu přihrávku totiž srazil na svou bránu obránce a moc nechybělo, aby se kotouč dostal do sítě.

Ke konci třetiny se na ledě pěkně přiostřilo. Po Tyrväinenově nedovoleném bránění se na sebe vrhli Hörnqvist a Kiviranta. Švédové tedy hráli přesilovou hru, třetí gól ale nepřidali. V poslední minutě periody pak byl vyjetý Markström sražen jedním z Finů, to se pochopitelně nelíbilo kapitánu Ekmanu-Larssonovi, jehož v potyčce složil Anttila. Švédský obránce inkasoval o dvě minuty trestu navíc, takže Finové hráli v přesilové hře. Švédský gólman byl navíc nucen střídat, takže do branky se postavil jeho náhradník Jhonas Enroth.

Úvod třetí části zápasu se nesl ve znamení zbývají části finské přesilovky. Dvakrát na švédského gólmana pálil obránce Oliwer Kaski. Nejprve byl Jhonas Enroth připraven, podruhé zase produktivní bek minul bránu Tre Kronor. Fiové se i po konci početní výhody drželi v útočném pásmu. Ke střele se dostal Juhani Tyrväinen a švédský gólman měl co dělat, aby jeho střelecký pokus vyrazil. Povedlo se mu to ramenem. Poté se Švédové dopustili chyby v obraně, Veli-Matti Savinainen byl již sám před Enrothem, jenže v klíčový moment mu sjel kotouč z čepele hole. Následně se v útočné třetině usadili Švédové, ke střele se odhodlal Mario Kempe, jenže jeho pokus byl zablokován finskou obranou. Následující minuty příliš hokejové krásy nepřinesly, ani jeden z týmu se nedokázal dostat do brankové příležitosti. Hrálo se ovšem, stejně jako po většinu zápasu, nahoru dolů. Po sérii přerušení navíc začal čas rychle plynout. Švédové sice měli ve druhé části třetí třetiny více ze hry, do dobré příležitosti se ale dostal na druhé straně Lammikko, který však nedokázal ani nadvakrát Enrotha překonat. Šance finského týmu na srovnání skóre pak v závěru zhatil nedovolený zákrok dvě minuty a půl před koncem.