Header image
«
»
  • Češi přehráli Švédsko a vykročili vítězně do nové sezóny

    07.11.2019 | Tomáš Kubečka, foto: Lukáš Caha
    Češi přehráli Švédsko a vykročili vítězně do nové sezóny

L e k s a n d - Český tým má za sebou úvodní utkání nové sezóny a po sedmi letech v něm dokázal zvítězit. Svěřenci Miloše Říhy nastoupili v Leksandu proti výběru Tre Kronor a po celou dobu zápasu byli lepším týmem. Po bezbrankové první třetině poslal českou reprezentaci do vedení Dmitrij Jaškin. Na jeho zásah ještě našel odpověď Mikael Wikstrand. Vydařený výkon českého týmu korunoval přesilovkovou trefou kapitán Jan Kovář. Při švédském risku bez brankáře napsal gólovou tečku Michal Řepík.

Česko
Tegera arena, Leksand
07.11.2019
18:00
3:1
(0:0, 2:1, 1:0)
Švédsko
Branky a nahrávky: 25. Jaškin (J. Krejčík), 35. Jan Kovář (A. Nestrašil), 59. Řepík (A. Nestrašil) – 31. Wikstrand (Rödin). Rozhodčí: Sergej Morozov (RUS), Ivan Fatejev (RUS) – Daniel Persson (SWE), Tobias Nordlander (SWE). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváků: 5078. Střely na branku: 31:22.

Česko: Will – Šustr, Jeřábek (A), Moravčík, J. Krejčík, Zámorský, M. Doudera, Pyrochta, J. Galvas – Řepík, Jan Kovář (C), A. Nestrašil – H. Zohorna, T. Zohorna (A), R. Zohorna – T. Rachůnek, Sedlák, Jaškin – M. Stránský, Filippi, R.

Švédsko: Reideborn – Sellgren (A), Wikstrand, Nilsson (C), Alsing, Lundberg, Bertilsson – Lindqvist, Berglund, Rödin – Zaar, Händemark, Bromé (A) – C. Klingberg, Sundström, O. Lindberg – Brodin, L. Johansson, Friberg.

Češi nastoupili do úvodního utkání nové sezóny s velkou chutí. Po pěti odehraných minutách dostal český tým možnost první přesilovky. V jejím úvodu se v obrovské šanci zjevil Michal Řepík, ale jeho střelu z předbrankového prostoru zlikvidoval pozorný Reideborn. Po následném boji o každý metr ledové plochy se do další šance probil Filip Pavlík, který si na modré čáře obhodil obránce, nicméně jeho ránu mířící do horního rohu Adam Reideborn na poslední chvíli vytěsnil. V závěru třetiny se ještě za vytrvalého skandování českých fanoušků připomněl Jaškin, který čistým hitem zboural švédského obránce.

Prostřední část hry odstartoval průnik Tomáše Rachůnka a další povedený zásah domácího brankáře. Český tým pokračoval v bojovném výkonu a dočkal se zasloužené odměny. V pětadvacáté minutě utkání se k odraženému puku dostal Dmitrij Jaškin a zavěsil pod břevno. Vzápětí mohlo být vyrovnáno, jelikož česká obrana nechala příliš mnoho prostoru Bromému, jenže švédský útočník po vybruslení zpoza branky minul vzdálenější tyč. Domácí výběr se vyrovnání dočkal v polovině zápasu. Krásnou střelou zápěstím překonal Willa Mikael Wikstrand. Češi si dokázali pomoci přesilovou hrou, kterou po prudkém pasu před branku zužitkoval kapitán Jan Kovář. Veškeré švédské útoky navíc zastavovali důrazní obránci českého týmu.

Třetí třetinu zahájil svižný nástup českého týmu. Domácí obrana se pořádně zapotila, nakonec přestála těžké dvě minuty bez inkasované branky. Švédové se svým fanouškům předvedli v početní převaze. Roman Will však předvedl další povedené zákroky a udržel národní tým ve vedení. Češi při příznivém stavu nadále pokračovali ve vysokém napadání švédské rozehrávky a nepouštěli soupeře do šancí. Deset minut před závěrečnou sirénou přišel hvězdný moment Romana Willa, který fantastickým zákrokem udržel puk před brankovou čárou po střele Maxe Friberga. Definitivní pojistku mohl přidat Michal Řepík, který vyplaval před švédskou brankou, ale Reideborn jeho pokus vyrazil. Domácí trenér ještě v závěru sáhl k odvolání brankáře. Jeho krok potrestal střelou do opuštěné branky Michal Řepík.

Český tým tak vstoupil do Karjala Cupu 2019 vítězstvím nad Švédskem 3:1. Už v sobotu se v Helsinkách střetne s domácím Finskem, které v úvodním zápase porazilo Rusko 4:3.