Header image
«
»
  • Češi porazili také Finsko, o vítězství v nájezdech rozhodl Krejčík

    09.11.2019 | Tomáš Kubečka
    Češi porazili také Finsko, o vítězství v nájezdech rozhodl Krejčík

H e l s i n k y - Česká reprezentace odehrála v sobotu své druhé utkání na Karjala Cupu 2019. Po přesunu ze švédského Leksandu se v Helsinkách postavila domácímu Finsku, které na Karjale naposledy porazila v roce 2016. Finové do utkání nasadili hned patnáct mistrů světa z Bratislavy. Před zaplněnou Hartwall Arenou dokázal Říhův výběr otočit nepříznivě se vyvíjející duel a nakonec slavil triumf 3:2 po nájezdech. O druhém bodu pro český tým rozhodl Jakub Krejčík.

Finsko
Hartwall Arena, Helsinky
09.11.2019
16:30
2:3 sn
(0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Česko
Branky a nahrávky: 23. Lammikko (Pokka, Kuusela), 41. Manninen (Pokka, Lindbohm) – 38. Jeřábek (R. Zohorna, H. Zohorna), 59. Filippi (T. Zohorna), rozh. náj. J. Krejčík. Rozhodčí: Mikael Nord(SWE), Andreas Harnebring(SWE) – Hannu Sormunen(FIN), Neva Henri(FIN). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváků: 12 150. Střely na branku: 28:26

Finsko: Olkinuora – Niemelä, Vittasmäki, Nikkilä, Pokka, Lindbohm, Hietanen (C), Lehtonen – Anttila, Lammikko, Kuusela – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Suomi, Ilomäki (A), Turunen – Puljujärvi, Manninen, Pesonen.

Česko: Langhamer – Jeřábek, Šustr (C), Krejčík, Moravčík (A), Musil, Zámorský, Galvas (A), Pyrochta – Nestrašil, Kovář, Řepík – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – Jaškin, Sedlák, Smejkal – Beránek, Filippi, Kovařčík – Pavlík.

Trenér Miloš Říha udělal před utkáním několik změn. Do branky se postavil Marek Langhamer. Svou premiéru v národním týmu si pak odbyli třinecký Michal Kovařčík a Jiří Smejkal z pražské Sparty. Finové vstoupili do duelu opravdu svižně. Marek Langhamer musel v úvodních deseti minutách likvidovat šance Lehtonena, Antilly a vyloženou příležitost Harriho Pesonena. Český tým si první příležitost vytvořil v osmé minutě, jenže střelci si při závaru před brankou vylámali zuby na výtečném Olkinuorovi. Finové opět zahrozili minutu před sirénou v přesilové hře, nicméně recept na skvělého Langhamera nenašli.

Vstup do druhé třetiny se lépe vydařil domácímu mužstvu. Finové svou aktivitu přetavili v úvodní branku ve třiadvacáté minutě, kdy se díky důrazu před brankou prosadil Juho Lammikko. Vyrovnat mohl debutant Jiří Smejkal, jehož teč skončila těsně nad brankou. Finové si následně skvělým pohybem vypracovali několik přesilových her. Český tým však obětavou hrou přestál i krátké oslabení 3 na 5. Závěrečná pasáž druhé třetiny už patřila českému celku. Necelé tři minuty před druhou sirénou vyrovnal po přihrávce Radima Zohorny Jakub Jeřábek.

Hned v úvodu třetí třetiny si Finové vzali zpět ztracené vedení brankou Manninena. Nabuzení Finové Říhův výběr nadále přehrávali, ale naráželi na vynikající zákroky Marka Langhamera. V závěrěrečné desetiminutovce základní hrací doby převzali Češi otěže zápasu a při hře bez brankáře se dočkali vyrovnání. Po přihrávce Tomáše Zohorny poslal duel do prodloužení Tomáš Filippi.

Aktivita v prodloužení patřila domácímu Finsku, ale česká obrana domácí celek do šancí nepouštěla. Jedinou možnost zahodil těsně před koncem prodloužení Marko Anttila. O vítězi tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Ve třetí sérii se dokázal prosadit Jakub Krejčík. Hrdinou utkání se stal brankář Marek Langhamer, který vynuloval všech pět střelců Suomi.

Národní tým tak slaví druhé vítězství na letošním ročníku Karjala Cupu a stále mohou pomýšlet na celkový triumf. V neděli se Říhovi svěřenci poperou s Ruskem, které v sobotním utkání zdolalo Švédsko 5:4 po samostatných nájezdech.