Header image
«
»
  • Češi jsou skvělí hokejisté, je zábava proti nim hrát, říká švédský forvard Elias Lindholm

    06.05.2019 | Filip Krůza, foto: Vít Novák.
    Češi jsou skvělí hokejisté, je zábava proti nim hrát, říká švédský forvard Elias Lindholm

B r n o – Jihomoravská metropole zažila velký hokejový svátek. V Brně se koncem minulého týdne na Carlson Hockey Games, posledním dílu podniku Euro Hockey Tour, představila velká řada hvězd světového hokeje. Jedním z hráčů, který brázdí severoamerické ledy a nechyběl v Brně, je Elias Lindholm. Co řekl švédský útočník o výkonech svého týmu, českých hokejistech nebo brněnské aréně?

Tento článek patří k zápasu SWE - FIN 2:1

Švédové vyzvali ve svém posledním zápasu v Brně skandinávského rivala z Finska. Suomi se sice dostali v přesilovce do vedení, jenže Švédové zápas již v první třetině otočili a svůj jednobrankový náskok až do konce nepustili. „Proti Finsku je to pokaždé těžké. Mají dobrý tým s velkým množstvím skvělých hokejistů. My jsme chtěli zvítězit a získat dobrý pocit před mistrovstvím světa. To se nám povedlo. Je to dobré znamení. Vždy je skvělé, když se vám podaří zvítězit.”

Sám útočník kanadského týmu Calgary Flames Lindholm dokonal obrat svého týmu brankou v početní výhodě. „Loui Eriksson vybojoval kotouč u zadního mantinelu a poté se jel snažit dostat na bránu. Střela se mu ale příliš nepovedla. Puk se poté odrazil ke mně na druhou tyč. Já jsem ho okamžitě poslal zpět brankáři. Byl to šťastný gól, kotouč mu propadl mezerou mezi betony. Nebyla to žádná nádherná trefa, ale je vždy příjemné, když se vám podaří skórovat.”

Carlson Hockey Games jsou z jednoho úhlu pohledu pouze přípravným turnajem před mistrovstvím světa, ovšem v souboji dvou severských soků nebyla nouze i o vyhrocené momenty. „Zápasy proti Finům jsou pro nás samozřejmě speciální. Mezi oběma reprezentacemi panuje velká rivalita. Největší potyčka začala v momentě, kdy oni srazili na led našeho gólmana. Nechceme být zbytečně agresivní, ale musíme bránit jeden druhého. Přesně to se v tu chvíli stalo.”

Elias Lindholm a finským útočníkem k zemi sražený brankář Markström. Foto: Vít Novák.

Švédové nakonec díky nedělní výhře Rusů nad Čechy brněnský turnaj ovládli. V posledním zápase však museli zabrat, protože domácímu výběru nedokázali v sobotu vstřelit ani branku. „Po utkání s Čechy jsme toho moc nezměnili. Už proti nim jsme měli hodně šancí, jenom se nám prostě nedařilo v koncovce. Chtěli jsme si proto vytvořit více příležitostí z dorážek. Hraje se na velkém ledě, všechny týmy se snaží hlídat si prostor u brány. Je těžké se tam dostat. Proto jsme se snažili pálit ze všech pozic na brankáře a dostávat se k odraženým pukům.”

Reprezentace Tre Kronor bude na Slovensku usilovat o třetí zlatou medaili v řadě. Před dvěma lety byl členem vítězného týmu i Elias Lindholm. Jak složitá bude pro Švédy obhajoba a boj o zlatý hattrick? „Nebude to pro nás vůbec jednoduché. Na mistrovství bude mnoho skvělých týmů. Myslím si ale, že my jsme jedním z nich. Je to dlouhý turnaj. Musíte mít dobře načasovanou formu a také trochu štěstí. Budeme se snažit nastavit si dobře hlavy a zlepšovat se zápas od zápasu. Snad předvedeme to nejlepší v posledním utkání turnaje.”

V prvním zápase mistrovství vyzve švédská reprezentace výběr České republiky. Co očekává forvard Plamenů od tohoto duelu? „Jak jsem již říkal, v minulém zápase proti Čechům jsme měli hodně střel, ale žádná z nich tam nepadla. Nezbývá nám nic jiného, než se více tlačit do brány. Myslím, že pak můžeme zvítězit. Přípravný turnaj navíc pomohl nám, hráčům z NHL, zvyknout si na široké evropské kluziště.”

Elias Lindholm si v letošní sezóně v dresu Calgary připsal 78 bodů v 81 zápasech. Foto: Darren Haynes.

Právě na širší ledovou plochu si někteří hokejisté Ruska, Česka, Finska a Švédska definitivně zvykali v brněnské DRFG aréně. „Je to tu dobré. Líbí se mi stadion. Navíc jsou tu skvělí fanoušci, takže dobrá atmosféra. Bylo pěkně hlučno. V NHL sice fanoušci také dokážou v play-off skvěle zafandit, je to však změna. Líbí se mi to. Je zábava hrát před takovým publikem.“

Z českých reprezentantů, kteří se představili v jihomoravské metropoli, zná Elias Lindholm Michaela Frolíka, který je jeho spoluhráčem v Calgary. „Všichni Češi, které jsem kdy potkal, byli velmi milí. Možná na to mám štěstí, ale se všemi z nich vycházím skvěle. S několika jsem hrál a pokaždé to bylo potěšení. Česká republika navíc produkuje velké množství skvělých hokejistů, je zábava s nimi hrát,“ uzavírá švédský útočník.

Profil Eliase Lindholma

Elias Viktor Zebulon Lindholm se narodil 2. prosince 1994 ve švédském městě Boden. Svou hokejovou kariéru nastartoval v týmu Gävle GIK, ovšem ještě v mládežnickém věku se přesunul do organizace Brynäs IF. První kompletní sezóna za muže byla pro Lindholma velmi důležitá. Coby čerstvě osmnáctiletý mladík totiž nasbíral ve 49 zápasech skvělých 30 bodů. Jeho talent nezůstal bez povšimnutí i v zámoří a v roce 2013 si jej z již z páté pozice draftu NHL vybrala Carolina. V dresu Hurricanes odehrál 374 zápasů, v nichž získal 188 kanadských bodů. Před letošní sezónou byl pak vyrejdován do kanadského Calgary, kde podepsal šestiletý kontrakt s celkovým příjmem přes 29 miliónů dolarů. Hned první ročník za Plameny byl jeho průlomový. S bilancí 27 branek a 51 asistencí dosáhl v základní části NHL bilance téměř bodu na zápas. Ve vyřazovací části pak přidal další dva body. Elias Lindholm je mimo jiné mistrem světa z roku 2017.
Zobrazit příspěvek na Instagramu

☝️🏆😃

Příspěvek sdílený Elias Lindholm (@lindholmelias),