Header image
«
»
  • Švédové na turnaji vítězí, podržel je Holmqvist

    04.09.2005 | Jan Mráček
    Švédové na turnaji vítězí, podržel je Holmqvist

L i b e r e c - Tým Švédska si nenechal ujít ani jeden zápas na turnaji. Vyjímkou nebylo ani severské derby s Finskem, které dokázali vyhrát 2:0 a vyhráli tak první turnaj ze série Euro Hockey Tour o pohár České Pojišťovny. Švédsko tak potvrdilo výhru na turnaji, která je prvním mimo území Švédska na turnaji Euro Hockey Tour po sedmi letech.
SEE THE ENGLISH VERSION

Švédsko
Tipsport arena Liberec
04.09.2005
14:00
2:0
(0:0, 1:0, 1:0)
Finsko
Branky: 31. Lundqvist, 58. Ledin. Rozhodčí: Šindler - Barvíř, Blümmel. Vyloučení: 8:12 - navíc Louhi (FIN) 10 min. Diváci: 300.

Švédsko: Holmqvist J.- Petrasek, Jonsson L., Oduya, Lindström, Holmquist A., Frögren, Jonsson K.,Ottosson, Nordqvist - Martensson, Ledin Eriksson - Olvestad, Lundqvist, Soling - Tolsa, Berglund, Hannula - Davidsson, Henriksson, Mattsson Trenéři: Gustafsson, K

Finsko: Leinonen - Backström, Malmivaara, Mikkolam Saravo, Niemi, Karalahti, Lehtonen, Lepisto - Hahl, Louhi, Valtonen - Pirnes, Luomala, Viuhkola - Saarela, Parsinen, Kontiola - Virta, Pyorala, Kalto. Trenéři: Westerlund, Virta

První třetina začala drobným náporem finských hokejistů a netrvalo dlouho, aby vyzkoušeli pozornost gólmana soupeře. Střely ho však nemohly vyvést z rovnováhy, protože se jednalo spíše o propagační pokusy finských útočníků. První vyloučení, kterých bylo v první části hry celkem sedm, si připsal finský Karalahti, Švédové však promrhali hru v početní převaze jak jen mohli, ani jednou dokonce nevystřelili na branku soupeře a Finové se tak v pohodě ubránili. V dalším průběhu hry měli více ze hry Finové, kteří svými vtipnými útočnými aktivitami, často motali hlavy śvédských beků. Obrovskou šanci na vstřelení branky měl Tony Virta, který se dostal k puku po chybné rozehrávce Švédů a ocitl se tváří v tvář brankáři. Jeho pokus ale nebyl povedený, a tak i v polovině první třetiny svítil naukazateli bezbrankový stav. V dalším průběhu prvého dějství se na ledě spíše faulovalo, než že by se hrál hokej hodný severskému derby. Uškodilo to výrazně hře, která postádala jakýkoliv nápad a děj se odehrával spíše ve středním pásmu. Do útočných aktivit se jakoby nechtělo ani jednomu z týmů. Při hře v početní převaze se lépe dařilo Finům, ale ke gólu top nevedlo. Švédové se v přesilovkách trápili a jedinou střelou která stojí za zmínku se prezentoval bek Oduya.


Do druhé třetiny se Švédský tým pustil aktivněji a začal Finy mírně přehrávat. Bohužel se hra, založená převážně na bezchybných obranách odehrávala ve středním pásmu. Ani ve druhé třetině se v obou týmech nepovedlo odbourat fauly, a tak se v tomto duchu pokračovalo i v prostřední části. Výhoda s hráčem v poli navíc, ale nepřinesla ovoce v podobě vstřeleného gólu ani jednomu z týmů. V polovině druhé třetiny se to konečně povedlo Švédům, kteří dokázali využít více prostoru na ledě, při hře ve čtyřech na obou stranách, a po hezké kombinaci se po ose Lars Jonsson - Johny Oduya trefil Joel Lunqvist. Poté se hra odehrávala spíše před finským gólmanem, který měl více práce než jeho protějšek. Finům ke konci třetiny evidentně docházely síly a z toho pramenila série vyloučení. O největší rozruch se krom gólu postarali opět Švédové, kteří při útočné akci zbytečně dohráli po odpískání souboje, a to si Finové nechtěli nechat líbit a na lědě se strhla hromadná bitka. Po oddělení hráčů rozhodčími, čtyři z nich putovali na trestnou lavici - z každého týmu dva. Závěr se odehrával ve velmi poklidném tempu a oba týmy spíše čekali na přestávku.


Poslední třetina byla asi nejzajímavější z celého zápasu. Jednak ubylo vyloučení, kterých se za celý zápas urodilo až moc, a také se hra více otevřela díky tlaku Finska, které chtělo vyrovnat. Finům ale chyběla finální přihrávka a větší důraz před brankou. Švédové se od poloviny třetí třetiny spokojili pouze s vyhazováním puků na zakázané uvolnění. V závěru třetiny pak opětovali tlak Finů a při vyloučení Lepista se gólově prosadil Per Ledin asistovali mu David Petrasek a Christian Berglund. Švédové tak dali Finům poslední ránu a vítězství v zápase i v celém turnaji si nenechali vzít ani při power play Finska.